Coronahälsningar

Vykort från verkstadsgolvet

21 maj, 2020

Facköversättaren ville veta hur det ser ut för våra enskilda medlemmar ute på språkets verkstadsgolv, och bad därför de som ville att skicka ett vykort och berätta om sin arbetssituation i coronatider. Intrycket av dessa spridda stickprov är att de flesta upplever begränsningar såväl i rörelsefrihet som orderingång, men tar det med ro och passar på att göra annat!

Amsterdam, den 15 april 2020
Hej!
Just nu sitter jag och jobbar. Hemma, som vanligt. Inget nytt under solen. Vad jag skulle ha gjort är däremot en helt annan fråga. Om en vecka skulle jag och min man ha åkt till Schiphol – Amsterdams flygplats – för att flyga till Arlanda och fortsätta inrikes till Umeå. Jag brukar alltid se fram emot den årliga SFÖ-konferensen. Bara att höra och prata svenska 3 dagar i rad är en lyx. För att inte tala om alla kvällsnöjen! Efter konferensen skulle vi ha åkt till Stockholm några dagar för att inhandla böcker och annat, gå på Skansen, äta på restaurang och jag skulle träffa en av ”mina” författare samt en vän som jag inte har sett på länge. Men, gränsen är stängd, SAS har ställt in flygningen till Arlanda och konferensen är förflyttad. Den goda nyheten är att vi är friska och att jag har gott om arbete – än så länge. Sverige finns väl kvar. Vi kanske ses i Karlstad nästa år!
Ta hand om er! Kram,
Tineke

En hälsning från mitt trädgårdskontor i Florens. 5 veckor sedan jag såg något annat av stan än kön utanför snabbköpet. Synd i denna vackra stad! Men vi håller ut! Det går på rätt håll nu och jobbet flyter på utan problem (har ju inget annat att göra nu än att jobba)! Kram till alla kollegor. Hoppas på en dundrande konferens när allt är över!
Här är en länk till en artikel som jag fick publicerad i sjukhusläkaren för en vecka sedan där jag berättar lite om hur vi har det i Italien, mitt hemland sedan 30 år.
Ha en fin dag och varma hälsningar från ett soligt Florens (som jag ser från mitt fönster …)
Eva Palmgren

Engelsmannen Paul Fischer i Norrbotten socialdistanserar. Kontoret står tomt och datorn står numera hemma. Som deltidsarbetande pensionär är jag inte så känslig för inkomstbortfall. Mellan jobben blir det att tapetsera och förbereda för våren. Som ni ser har vi ännu gott om snö den 17 april. Barnbarnen är bara tre mil bort men vi träffas endast via Skype och telefon.
Paul Fischer

Hej på er!
Hälsningar från Storbritannien där vi är inne på den fjärde veckan av ”lockdown” med åtminstone tre till att komma. Jag jobbar mer eller mindre som normalt, hemifrån. Mina flesta kunder är inom turistbranschen så jag är förvånad men tacksam att jag får nästan lika mycket jobb som vanligt. Jag gör trevliga översättningar om trädgårdar och vandringsleder i Västsverige, och det gör mig glad eftersom vi måste hålla oss i närområdet och längre vandringar i Derbyshires vacker natur är uteslutna. Som tur är bor vi fint, och kan njuta av utsikten av Kinder Scout, Peak Districts högsta berg, som vi till och med ser från huset. Och just nu är vädret sagolikt vackert, vilken lycka!
Önskar er alla god hälsa i dessa konstiga koronatider! 
Vänligen 
Deb Hampson

Kära kollegor! Hej från Växjö i vackra Småland. Här botas coronaångest på grund av mindre uppdrag med att damma av cykeln. 1 timme varje dag. Inga ursäkter. Skonsamt mot knäna och aktiverar hela kroppen. Barnsligt roligt och endorfinkicken efteråt kan likställas med en skön runda av förlossningslustgas. Tacka mig senare.
Anna Wiman

Ganska tunnsått med jobben är det, men varje dag som jag slipper åka till Stockholms universitet för att undervisa vinner jag 4 restimmar! Att undervisa via Zoom är lite knepigt och oväntat tröttande, särskilt när det handlar om programvara, men det funkar. Och så har jag äntligen fått tid att hugga upp björken som har legat och glott på mig i över ett år! Men saknar barnbarnen som bor 5 timmar bort :-/
Björn Olofsson

Här kommer ett vykort från Torsö i Vänern!
I min verksamhet arbetar jag inte enbart med facköversättning (främst inom besöksnäringen), utan också med värdskapsutbildningar och med olika uppdrag som auktoriserad guide i olika delar av Skandinavien. I princip alla mina uppdrag har blivit inställda eller uppskjutna, en liten del finns kvar och tack vare dem lyckas jag att hålla mig någorlunda över ytan rent ekonomiskt. Märkligt nog känner jag mycket energi som jag använder till att sats än mer. Häromdagen hade jag bokat en proffsfotograf för att ta några nya bilder till min verksamhets hemsida och sociala kanaler. Det gav inte bara fantastiska bilder, utan också mycket inspiration och nya kontakter. Sedan använder jag mycket tid till att fördjupa mina guidekunskaper samt att ge mig själv kompetensutveckling i form av olika webbinarier. Bifogat foto från veckans fotosession sammanfattar liksom min nuvarande Corona-situation. Ekonomiskt är jag hårt drabbad, men trots det känner jag mycket glädje och tillit.
Glada hälsningar
Amanda Hessle