En rapport från ATA-konferensen 2022

19 jan, 2023

Den amerikanska föreningen för översättare och tolkar, American Translators Association (ATA), grundades 1959 och har idag över 10 000 medlemmar i mer än 100 länder. Varje höst arrangeras en stor internationell konferens som 2022 hölls i Los Angeles.

Under fyra dagar erbjöds workshoppar, utbildningstillfällen, presentationer och paneldebatter. De drygt 1 000 deltagarna kunde planera sitt eget schema för konferensen genom att välja fritt bland de många aktiviteterna, boka möten med uppdragsgivare och få kontakt med kollegor via konferensappen TripBuilder. En särskild funktion för matchning av konferensdeltagare hjälpte dem som ville få kontakt med nya kollegor och potentiella samarbetspartner.

Madalena Sánchez Zampaulo, ATA president.

Den första kvällen inleddes med välkomstfirande och invigning på hotellets terrass, där de olika underavdelningarna (divisioner) inom ATA kunde sammanstråla vid förutbestämda bord. Det finns divisioner för både språk- och ämnesområden, som till exempel nordic division, law division, spanish division, medical division med flera.

De följande konferensdagarna höll ett högt tempo och erbjöd ett flertal sessioner och parallella spår som behandlade allt från lokalisering, marknadsföring, översättningsteori, tekniska hjälpmedel, tolkning inom sjukvården och mycket mer. Det fanns också möjlighet att delta i en jobbmässa och boka tid hos en fotograf för porträttbilder.

Den sista dagen avslutades med ett härligt dansparty för alla som ville släppa loss efter fyra dagars stillasittande och koncentration.

ATA:s årliga konferens är en av mina favoriter bland översättarkonferenser och jag har deltagit flera gånger. Om du är nyfiken på att läsa mer om tidigare och kommande konferenser med ATA så finns information här .

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +