Gunnar Carlsson (1947-2024)

En branschpionjär har lämnat oss

7 jun, 2024

”Är du helt säker på att du inte vill bli översättare?”

”Ja, helt säker.”

”Du vill inte översätta?”

”Nej.”

”Är du scout?”

”Nej, har varit som ung, i Boden.”

Ӏr du te- eller kaffedrickare?

”Kaffe.”

”Hmmm.”

Gunnar förklarar hur det gick till på fornstora dagar - vid SFÖ-konferensen i Sundsvall 2010. Foto: Björn Olofsson Gunnar förklarar hur det gick till på fornstora dagar - vid SFÖ-konferensen i Sundsvall 2010. Foto: Björn Olofsson

Så löd mitt första möte med översättaren och entreprenören Gunnar Carlsson. Raskt anställdes jag som granskare av EU-översättningar, och vi började arbeta tillsammans. Detta var i mitten av 90-talet på Translator Scandinavia, som Gunnar hade grundat. Nästan 30 år senare är jag kvar på den arbetsplats som är så präglad av honom, och där hans värderingar, kompetens och anda lever kvar.

Gunnar har lärt mig allt jag kan. Likt björnen Baloo var han en sann humanist och ett levande bevis på att generositet och värme tar dig längst. Det har blivit många koppar te (han) och kaffe (jag). Gärna med wienerbröd, som Gunnar hade med sig från bageriet till jobbet. Vid fikat öppnade vi alla den fysiska posten tillsammans, en höjdpunkt och start på arbetsdagen. Gunnar var chef, företagsledare, utbildare, men först och främst översättare. Han översatte tekniska texter från spanska och engelska under hela sitt yrkesliv vid sidan av företagandet, och var en de första att introducera CAT-verktyg på den svenska översättarmarknaden.

Så småningom blev vi allt fler anställda på Translator Scandinavia. Vi kom och gick på föräldraledigheter. Gunnar muttrade då och då över att han skulle slänga ut den blå kontorsstolen, som tycktes vara den gemensamma faktorn då alla som suttit i den blivit gravida. Humor och generositet. Hjälpsam och snäll. Alla goda egenskaper hade han.

Gunnar kom att jobba alltmer från sitt hemmakontor i Tyresö där han också en gång startade sin verksamhet. Jag ringde ofta. Varje vecka. Många gånger. Våra samtal började alltid med att jag frågade ”Har du slagit upp dina violblå?”. Han hade alltid ett förslag till lösning på en ofta tekniskt arbetsrelaterade fråga. Men mest ville vi bara prata. Ingenjören Gunnar. Människokännaren Gunnar.

En stor del av året levde Gunnar i Chile där sonen Daniel fanns. Och i Viña del Mar skapade han nya möjligheter för nya anställda i ett nytt bolag, TTS NORDIKA, inriktat på förberedande filhantering för översättare. Detta ledde till samverkansvinster mellan kontoren i Chile och Stockholm och övriga aktörer i branschen. Entreprenören Gunnar.

Translator Scandinavia i Stockholm växte. Gunnar sålde företaget till Cecilia Enbäck och Carolina Kühnemann, verksamma i bolaget. TTS NORDIKA såldes, även det till anställda. Far och son med familj återvände till Sverige. Och Gunnar fortsatte att finnas där för oss alla, professionellt och privat.

Vi är många som har honom att tacka för våra karriärer och för hans vänskap. Men en av de stora pionjärerna tillika en eminent översättare har nu slutit sina violblå ögon.

Eva Taxén och vännerna på Translator Scandinavia AB

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +