Hieronymusfirande från norr till söder – och på distans

19 okt, 2023

Varje höst samlas SFÖ-SAT:s medlemmar för att fira översättarnas skyddshelgon Hieronymus den 29 september. Ett tillfälle att träffa kollegor, kanske äta och dricka något gott, och/eller förkovra sig.

Hieronymus i Karlstad 29/9-2023 Hieronymus i Karlstad 29/9-2023

Ett litet men glatt gäng språkintresserade människor samlades för att fira Hieronymus i Karlstad, den 29 september. Stämningen var på topp och skratten många! Flera spännande frågor avhandlades, bl. a. skillnaderna i att arbeta som tolk och översättare, för- och nackdelar med olika CAT-verktyg samt att översättare trots allt är härliga och sociala varelser även om vi trivs väldigt bra på hemmakontoret.

På självaste Hieronymusdagen träffades ett gäng glada språkmänniskor i Umeå. Tillsammans  avnjöts Västerbottensostpaj med romröra samt tillhörande god dryck innan det blev dags för språkquiz! Frågorna handlade om allt från det georgiska alfabetet till Sveriges nationella minoritetsspråk. Efter en intensiv kamp i slutet stod Mia Linder som vinnare och fick gå hem med två böcker om och av Sara Lidman. Stort grattis!

Senare hanns det även med en sväng runt pingisbordet innan kvällen avrundades. En mycket trevlig träff med långa samtal om allt från Bibelöversättningar och ”back bacon” till gutamål och AI!

Hieronymus i Umeå 29/9-2023
Hieronymus i Umeå 29/9-2023
Hieronymus i Lund 2/10-2023
Hieronymus i Lund 2/10-2023

Den 2 oktober träffades 5 medlemmar på ståtliga Grand Hotel i Lund för att fira Hieronymusdagen ett par dagar i efterskott. Samtalsämnena spände över ett brett område, från SFÖ-SAT:s framtid till Lars Vilks drivvedsskulptur Nimis på Kullaberg.

Även i Stockholm skedde firandet på själva Hieronymusdagen, den 29 september. Ett 40-tal medlemmar i SFÖ-SAT och FAT samlades på Ersta Konferens i Stockholm för ett gemensamt firande av översättarnas skyddshelgon Hieronymus. Efter ett par års uppehåll var det särskilt glädjande att de båda föreningarna kunde fira denna dag tillsammans igen.

Programmet bestod av ett mycket intressant och aktuellt föredrag om det ukrainska språkets utveckling i krig – ”Kriget och språket”, som hölls av Inga Näslund. Inga är auktoriserad translator från ryska till svenska och Östeuropaexpert på Palmecentret och mycket insatt i förhållandena i Ukraina. Föredraget väckte stort intresse och ledde till många frågor från auditoriet. Efter föredraget bjöds det på ett uppskattat mingel och stämningen var på topp.

Kvällen avslutades för dem som så ville med en härlig italiensk middag på den mysiga kvarterskrogen Deli di Luca på Södermalm.

Den 2 oktober var det dags för digital Hieronymusträff för våra utlandsmedlemmar på Zoom.

Drygt 20 medlemmar från Sverige, övriga Europa och USA fick höra flera som varit med från starten berätta och visa bilder från de första åren och fram till idag. Ian Hinchliffe och Monica Bowen-Schrire bidrog med förstahandsminnen från föreningsbildningen 1990. Man tittade även på bilder från tidigt 90-tal och mindes gamla vänner, några bortgångna, men många fortfarande aktiva medlemmar eller med nya karriärer. Flera av föreningens utlandsboende medlemmar har gått med från utlandet och kanske aldrig haft möjlighet att delta i någon konferens eller träffa andra medlemmar personligen. Mötet var därför mycket uppskattat och bjöd på både nyheter och nostalgi.

Evenemanget spelades in (med samtliga deltagares godkännande), och kommer att göras tillgängligt för föreningens medlemmar.

Fler träffar med utlandsnätverket kommer att planeras, idéer och frågor mottages gärna! Kontakta Ann-Charlotte Storer på anncharlottestorer@comcast.net eller kansliet på kansli@sfoe.se.

Redaktionen för e-versättaren noterar med glädje att föreningen efter pandemi-stiltjen nu lyckats återuppväcka denna trevliga hösttradition på bred front, och att så många ville delta i firandet.

Hieronymus utland Zoomgalleri med deltagarna
Hieronymus utland Zoomgalleri med deltagarna

Texten har skrivits med bidrag från Ingrid Simko, Ann-Charlotte Storer, Nadja Chekhov, Eva-Lena Andersson och Björn Olofsson

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +