SFÖ-SAT nätverkar

Långväga gäster — fortbildning och samkväm i Norrlandsmetropol

2 apr, 2024

Norrländsk språkträff med SFÖ-SAT bjöd på ortnamn, dialekter, översättar- och tolkspörsmål samt sorl, quiz och samkväm med kollegor

Foto: Privat

Vid SFÖ-SAT:s Umeåsektions Hieronymusfirande i september förra året väcktes en tanke. Skulle vi kunna nå fler personer för våra träffar än sådana som bor i just Umeå? Under hösten började därför planen på en länsöverskridande språkträff ta form, och i februari blev det verklighet.

Då samlades nämligen 12 språkintresserade personer från vitt skilda håll av det breda begreppet Norrland i Accent Språkservices lokaler i Umeå. Det längsta avståendet mellan deltagarnas hemorter var 77 mil (som referens kan nämnas att det är 64 mil mellan Umeå och Stockholm)! Vi är överväldigade över att vi fick så många långväga gäster till vårt evenemang. Det var precis vad vi hade hoppats på!

Tack vare sponsring från föreningen SFÖ-SAT och Accent Språkservice kunde vi erbjuda ett matnyttigt program denna dag. Evenemanget började med ett föredrag av Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk vid Umeå universitet, som hade specialutformat sitt innehåll för oss. På sitt engagerade och karismatiska sätt berättade han om dialekter och ortnamn där han gjorde nedslag på olika platser i hela Norrland. Ett mycket uppskattat föredrag!

När föredraget var slut blev det kaffepaus innan det var dags för diskussioner om tolkning och översättning. Deltagarna hade själva fått skicka in frågor till samtalet i förväg. Det var mycket givande att höra kollegor reflektera kring allt från CAT-verktyg och prissättning till AI och hur man gör med uppdrag som inte rimmar med ens moraliska kompass.

Efter att diskussionerna avlutats bjöds det på snittar och bubbel, och rummet fylldes av ett fantastiskt språksorl. Dagens program avslutades med ett quiz där Mia Linder från Umeå knep förstaplatsen efter en rafflande slutstrid mot tvåan Isabel Sunnerö, Luleå, och trean Lovisa Lundmark, Umeå.

Kvällen slutade med middag i det mysiga valvet på den närliggande restaurangen Lottas.

Stort tack till alla som deltog under språkträffen! Det gav verkligen mersmak, så förhoppningsvis kan vi anordna en annan träff med liknande upplägg någon gång framöver.

SENASTE INSLAG +