Evenemang

Highlights från minikonferenserna på tre orter

30 nov, 2022

Läs våra berättelser om saker värda att minnas (om du var där) eller få reda på (om du missade eventet).

/ Foto: iStock / Foto: iStock/ Foto: iStock

Det var fredag i november och SFÖ hade kallat till minikonferens. I Malmö var vi ett glatt gäng som träffades på kontorshotellet Eden i Hyllie, ett må bra-kontor med många gröna inslag. Där åt vi även en god lunch i husets brasseri med fokus på hälsosam mat.

Vi avnjuter god mat tillsammans i brasseriet

Kontorshotell Eden i Hyllie,
ett må bra-kontor med gröna inslag

Temat för dagen var Må bra – jobba bra. Åsa Andersson föreläste fysiskt i Stockholm medan Malmö och Göteborg deltog som satellitorter via Zoom-länk, storbildsskärm och chatt. En modern lösning som skapade en känsla av sammanhållning mellan de tre orterna. Under föreläsningen gav Åsa många goda råd för att minska stress samt konkreta tips på avslappningsövningar.

Elin Nauri Skymbäck, ordförande för SFÖ och moderator för dagen, hälsar alla välkomna!

Efter föredraget och lunchen samlades vi för att diskutera och reflektera över det Åsa pratat om. Det blev fina och djupa diskussioner där alla generöst delade med sig av sina tankar om och erfarenheter av att minska stress och hitta stunder av avkoppling i vardagen. Utöver de traditionella metoderna som promenader, trädgårdsarbete och yoga tar vi med oss följande utvalda tips:

■  Pomodorometoden var ett återkommande tips för att öka sin effektivitet genom att varva stunder med högt fokus med pauser. Läs gärna Elins artikel om detta och testa metoden! Länk

■  Högintensiv träning för att rensa hjärnan – hugga ved till kaminen var en otippad aktivitet!

■ Bungy power-stavar för promenader – ger motstånd i rörelsen och stärker axelpartiet.

Som en avslutande reflektion noterar vi att samtalet även kom in på översättares två stora bekymmer, prispress i branschen och maskinöversättning som blir allt bättre. Båda dessa är ju stressfaktorer i sig: rädsla för att maskinerna ska ersätta oss och låga priser som gör att vi ibland kanske jobbar mer än vi egentligen vill för att få ihop till en skälig inkomst. Det var därför hoppfullt att höra från en av kollegorna att hon gärna tog maskinöversättningsjobb för att hon ”tjänade så bra på det”! Samma kollega hann även med både hemmajympa och cykelturer dagligen. Vilken inspiration för oss alla!

Minnesanteckningar och tips från minikonferensen i Göteborg

Skriv en lista över vad du behöver göra nästa arbetsdag, så har du planen klar på morgonen. Ger bra överblick, mer känsla av kontroll och det är stimulerande att kunna bocka av uppgifter.

Ha larm på datorn som meddelar när det är dags att ta en ”gympapaus”.

Gå till gymmet mitt på dagen. Bra för energi och ergonomi resten av arbetsdagen. Dessutom ger det en positiv känsla av frihet att kunna välja en tid när inte många andra är där.

I fråga om att använda avkoppling för att hitta lösningar/höja kvaliteten på översättningarna var sova på saken populärt. Även att powernappa och ta promenad. Har man bråttom kan ett litet avbrott som att sätta på tvättmaskinen räcka för att få det att lossna.

Deadline: Ett sätt att få tillräckligt med tid till specifika jobb är att alltid ”vara fullbokad” t.ex. två dagar framåt, även om man inte är det. Det ger en buffert, och att vara uppbokad ger ju ett förtroendeingivande intryck.

Bilder från Göteborg

Åsa Andersson föreläste fysiskt i Stockholm

Minnesanteckningar och tips från minikonferensen i Stockholm

Tips för att minska stress/få bättre struktur under arbetsdagen:
• Arbeta med Pomodoro-teknik och varva med korta träningspass i pauserna.
• Använd Excelfiler för att hålla ordning på kundinformation, projekt, deadlines, ekonomi etc.
• Bli kompis med kortkommandon (och ta bort de som du inte använder). Tips: “AutoHotkey”.
• Skaffa hund! – Det är lättare att vara snäll mot ett husdjur än sig själv (konstigt nog) och inte vill man att hunden ska få för lite motion?
• Börja meditera. Tips på meditationsapp: “One Giant Mind”.

Ergonomi

Tips på stolar:
• Håg Capisco (finns ofta att köpa begagnat)
• Sadelstol
• vissa iIkeastolar fungerar också väldigt bra, finns stolar med bra ställbart stöd för ryggen.
Tips om armstöd för att slippa få ont i nacke och axlar.

Andra tips som kan ge bättre arbetsmiljö:
• Välj att jobba med kunder du trivs med, välj bort de andra. Stå upp för dig själv och säg nej till de kunder du inte mår bra av, som t.ex. kräver mycket men inte betalar så bra.
• Investera i riktigt bra hörlurar med noise cancelling, eller lyssna på Spotify för att stänga ute andra ljud, gärna instrumental musik (tips: “silent meditation”, “classical piano”).
• Fundera över om du kan kombinera ett stillasittande och ett fysiskt jobb, t.ex. 50 % översättare, 50 % trädgårdsarkitekt.
• Försöka känna efter vilket upplägg som passar just dig. Morgonmänniska? Då kan du gå upp t.ex. kl. 05.00 och jobba någon timme effektiv tid, för att sedan starta morgonen lite lugnare med familjen (eftersom du redan hunnit med en hel del). Och kanske kan du unna dig ledigt efter lunch när du väl har gjort dina timmar, det finns inget som säger att vi översättare måste arbeta 8–17. Välj utifrån din egen livssituation och var snäll mot dig själv. I vissa perioder jobbar man mer och ibland behöver man checka ut och ta ledigt.
• Inför “randiga dagar”: när du har en aktiv dag så planerar du in vila under dagen, t.ex. meditation och när du har en lugn dag planerar du istället in en aktivitet som t.ex. promenad eller annan träning/rörelse.
• Våga lyft luren och prata med dina kunder. Det är oftast enklare att reda ut frågor och man mår bra av att ha kontakt med människor “på riktigt”.

Bilder från Stockholm

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +