Konferens sfö-sat 2024

Fyra frågor till konferenstalarna – Sofia Malmgård

14 feb, 2024

Inför SFÖ-SAT-konferensen i Uppsala den 19–20 april ställer eV några frågor till de medlemmar som ska medverka i konferensen. Den här gången är det Sofia Malmgårds tur.

Uppsala domkyrka, Fyrisån, Uppland. Kvarnsmuseet, Kvarnfallet. Foto: Malin Kellhorn Uppsala domkyrka, Fyrisån, Uppland. Kvarnsmuseet, Kvarnfallet. Foto: Malin Kellhorn
Sofia Malmgård. Foto: privat

Vad gör du till vardags?

Jag sitter i min lilla stuga i Västerhaninge utanför Stockholm och översätter. Eller förmedlar översättningsuppdrag till andra. Eller språkgranskar eller skriver texter åt andra – sådant som man gör som språkkonsult. Jag är också engagerad för att starta ett Språkmuseum i Stockholm. Och i en del andra ideella uppdrag som alla har med språk att göra. På fritiden är jag ute i naturen, går på museer, äter gott eller simmar konstsim.

Vad hoppas du att folk ska få med sig från din programpunkt?

Jag hoppas att fler mindre översättningsbyråer, enskilda översättare eller team av översättare ska våga sig på att lämna in anbud i upphandlingar. Jag tror att på sikt så skulle det gynna hela branschen, på flera sätt.

Vad ser du själv mest fram emot under konferensen?

Att träffa alla kollegor, och att få äta middag på Norrlands nation. Nationslivet i Uppsala är verkligen något speciellt.

Vad vet du om Uppsala?

Min äldste son bor i Uppsala sedan åtta år tillbaka, så jag är där på besök ibland. Det är häftigt att tänka på att Uppsala universitet har anor sedan 1400-talet – och på hur det kan ha varit att studera på universitetet där genom århundradena. Jag är lite av en historienörd, så naturligtvis har jag varit i Uppsala Domkyrkas skattkammare och på museet i Slottet också. De är väl värda ett besök om du får tid över i samband med konferensen!

Sofia håller sin programpunkt om upphandlingar tillsammans med Larissa Ekonoja på fredagen. Se hela konferensprogrammet här:

SFÖ-SAT-konferens 2024 i Uppsala

 

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +