INTERVJU

Minikonferens om ämnet som exploderat

13 nov, 2023

E-versättaren fick en pratstund med Natalia Walawender, som ansvarar för minikonferensen Allt du velat veta om AI men inte vågat fråga. Föredraget och paneldebatten hålls i Malmö och sänds ut till fler platser i översättar- och tolk-Sverige, och därefter vidtar lokala diskussioner och samkväm.

Illustrationsbild Illustrationsbild

Hej Natalia! Vilket spännande ämne för en minikonferens! Vad var det som fick dig att välja det?

– Jag ville gärna ha ett aktuellt tema och artificiell intelligens är verkligen ett sådant. Det har fullkomligt exploderat i media den senaste tiden. Jag tyckte att vi skulle ”lära känna fienden” och hänga med i den teknologiska utvecklingen redan från tidigt stadium.

Det talas väldigt mycket om AI i dag, men är det verkligen något som är aktuellt för oss översättare och tolkar?

– Ja visst! Det finns redan nu olika verktyg och lösningar som bygger på artificiell intelligens och som har med språktjänster att göra. Än så länge är de inte perfekta men de blir hela tiden bättre och jag tror att den teknologiska utvecklingen är oundviklig och bara kommer att accelerera. Vi kan välja mellan att blunda och inte låtsas om den eller att försöka förstå, påverka och utnyttja den. Eller, egentligen har vi väl inget val …

Nej, maskinöversättningen har i alla fall kommit för att stanna. Men vad är egentligen skillnaden mellan AI och ”gammal hederlig” maskinöversättning?

Maskinöversättning, särskilt den neurala varianten, kan sägas vara en primitiv form av artificiell intelligens. Man urskiljer olika faser i AI:s utveckling, det är en av sakerna vi kommer att tala om på minikonferensen.

– Folk brukar ha mycket att göra så här års. Varför tycker du att folk ska ta sig tid att komma på den här minikonferensen?

Som vanligt när det gäller föreningens konferenser och event – för att det ger så mycket energi och inspiration att träffas fysiskt, umgås med kollegorna och nätverka! Sedan hoppas jag förstås också att själva samtalsämnet uppfattas som intressant och att minikonferensen kommer att till leda ny kunskap, erfarenhetsutbyte och göra oss bättre beredda på att möta framtiden.

Minikonferensen ”AIlt du velat veta om AI men inte vågat fråga” går av stapeln den 24 november.

Från Malmö sänds en föreläsning med efterföljande paneldiskussion ut till Göteborg och Stockholm (samt ev. fler platser) samt på Zoom. Därefter hålls diskussion och eftersnack på varje plats, följt av en trevlig AW. Föreläsning och paneldebatt kommer också att kunna ses i en separat utsändning vid ett senare tillfälle. Mer information hittar du på sfoe.se

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +