Konferens sfö-sat 2024

Fyra frågor till konferenstalarna – Björn Olofsson

22 feb, 2024

Inför SFÖ-SAT-konferensen i Uppsala den 19–20 april ställer eV några frågor till de medlemmar som ska medverka i konferensen. Den här gången är det Björn Olofssons tur.

Fyrisån, pumphuset. Foto: Gustav Dalesjö Fyrisån, pumphuset. Foto: Gustav Dalesjö
Björn Olofsson. Foto: privat

Vad gör du till vardags?

Jag är facköversättare med teknik och vetenskap som huvudinriktning, och sitter mest framför datorn. Annars ofta med näsan över en bok – gärna deckare, men också biografier och historieskildringar. Jag tränar karate sedan många år, leder barngrupper av och till, men får ägna alltmer tid åt att jaga mina egna barnbarn. Jag sitter i styrelsen för SFÖ-SAT och arbetar främst med redaktion och webb. Undervisar blivande översättare i modern översättningsteknik (någon som har hört AI nämnas i sammanhanget?) Jag börjar också bli alltmer intresserad av dans – och har insett att det där talet om att man får mer tid över när man närmar sig pensionsåldern är lögn och förbannad dikt!

Vad hoppas du att folk ska få med sig från din programpunkt?

Jag ser många duktiga översättare som är alldeles för dåliga på att berätta för marknaden hur duktiga de är. En bra produkt säljer sig inte själv, och vi översättare verkar på en marknad med många vilsna kunder som inte förstår sig på översättningsteknik och/eller som har orealistiska förväntningar på AI. Jag vill hjälpa deltagarna att utnyttja de möjligheter som finns att, strukturerat och till låg kostnad, presentera sig själva och sin kompetens. Det handlar om att skapa en bra och säljande presentation i SFÖ-SAT-sökfunktionen, men också om att låta den presentationen samspela med den egna webbsajten, med Facebook, med LinkedIn etcetera, och skapa ett helgjutet intryck av den seriösa yrkesperson med specifik kompetens som kunden söker. Potentiella kunder som redan har bestämt sig för att köra sin årsredovisning genom en MT-motor når vi inte ändå – inte förrän nästa år…

Vad ser du själv mest fram emot under konferensen?

Viktigast för mig vid varje konferens – jag har deltagit i ungefär 30 – är att träffa nya och gamla kollegor och kära vänner i kött och blod, även om det är många jag umgås med dagligdags på elektronisk väg. Och att få nya kunskaper naturligtvis! Bland programpunkterna ser jag särskilt fram emot Karl Emil Nikkas föredrag om datasäkerhet för översättare. Vi arbetar ute i cyberrymden på ett helt annat sätt nu än förr och tyvärr har vi nog inte hängt med i säkerhetstänket som sig bör. Better safe than sorry.

Vad vet du om Uppsala?

På senare år har jag haft anledning att åka till Uppsala betydligt oftare än förr. Jag börjar så sakteliga upptäcka och allt mer uppskatta staden – det finns en stor skog att vandra i på sydsidan, en å där man kan paddla ut till Mälaren och ett enormt utbud av boklådor och antikvariat som vi bara kan drömma om i mina hoods i Västerås. Och Pumphuset förstås – en sann pärla bland Uppsalas museer! Upptäcktsfärderna fortsätter!

Björn håller sin programpunkt ”Vässa din profil” på lördagen. Se hela konferensprogrammet här:

SFÖ-SAT-konferens 2024 i Uppsala

 

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +