BDÜ:s konferens

SFÖ ❤ BDÜ = Sant

26 nov, 2019

Vi var ett gäng SFÖ-medlemmar som deltog i tyska BDÜ:s konferens (Bundesverband der Dolmetscher und Übersetzer) i en storslagen och pampig miljö i gamla riksdagshuset i forna Västtysklands huvudstad Bonn.

Gamla förbundsdagssalen i Bonn. Gamla förbundsdagssalen i Bonn. / Foto: Örjan Skoglösa.

Som SFÖ:are imponerades vi av storasysterns organisatoriska muskler och möjligheter – det var 3 dagar fyllda av spännande föreläsningar, seminarier och verkstäder parallellt i fem olika lokaler för över tusen besökare från 25 olika länder. Konferensens övergripande tema var den framtida yrkesrollen för översättare och tolkar och hur teknikens möjligheter och branschens strukturomvandling kommer att påverka våra arbetsmetoder och ekonomiska villkor. Vad händer just nu på olika områden och hur kan vi möta utvecklingen för att få en bra framtid för oss och våra kollegor?

Ett sätt att möta exempelvis marknadens konsolidering under riskkapitalfonder och språkarbetets integration i automatiserade produktionsflöden, kan vara bättre avtal mellan frilansare och byråer. Glädjande nog kommer SFÖ och BDÜ framöver att samarbeta kring det projekt kring standardavtal som SFÖ:s styrelse presenterade på ett välbesökt seminarium under SFÖ-konferensen i Södertälje 2019.

Mer information om detta och om konferensens många andra matnyttiga föreläsningar och seminarier får du snart i en SFÖ-kanal nära dig …

SAMMA FÖRFATTARE +