Nyheter

SFÖ på Wikipedia

1 jun, 2019

Syns man inte så är man inte heter det i marknadsföringssammanhang – i viss motsats till Wallenbergarnas kända sentens om att verka utan att synas.

/ Illustration: Wikipedia-logga.

Sedan den 22 mars 2019, kl. 16:05, både är och syns Sveriges Facköversättarförening på Wikipedia. Författare är pseudonymen Yger, en välkänd signatur på svenska Wikipedia. Han har varit aktiv i detta folkets uppslagsverk i mer än 10 år och står bakom över 300 000 artiklar och redigeringar – främst om svenska socknar. (Undrar om Yger har ett liv utanför Wikipedia?)

Mycket kan sägas – och sägs – om Wikipedia, men som informationskälla är tjänsten en av översättarnas bästa vänner. ”Personliga åsikter utan underbyggnad” fnyser akademiker och Nationalencyklopedi-purister. Jovars, sådana kan förvisso förekomma, särskilt då det gäller kontroversiella ämnen. I frågor om Israel/Palestina, USA:s politik vid landets södra gräns och överhuvud taget allt som har med religioners sanningsvärde att göra ska texter från Wikipedia hanteras med en betydande dos försiktighet. Det intressanta är att tjänsten lämnar utrymme för sådan försiktighet, genom att det för varje artikel finns information om författaren (och författarens övriga alster på Wikipedia), samt om ändringshistoriken, vilka som har varit inne och petat i texten och när. Personerna bakom pseudonymerna flyter upp med lite kreativt googlande för den som är intresserad. Ändringshistoriken kan understundom ge intressantare information än artikeln i sig. I gamla hederliga Kloppan är vi hänvisade till en anonym signatur, även om texten enligt källkritiska principer är att betrakta som den uppenbarade sanningen.

Och du som har en stund över – gå gärna in och komplettera den nya artikeln om SFÖ – eller lägg till språkversioner. Alla referenser till SFÖ är till nytta för alla medlemmar. Ju mera vi syns desto starkare röst blir vi på den spretiga språkmarknaden.

Personligen ser jag Wikipedia som ett av mina viktigaste arbetsredskap, och slänger gladeligen in några hundralappar då och då när de försynt ber om ett bidrag, men vill också citera salig Ronald Reagan: ”Trust but verify”.

SAMMA FÖRFATTARE +