Marknadsföring

Bli en papegoja och låt kompisarna göra jobbet

2 jun, 2018

Marknadsföring för dig som egentligen inte törs.

Tänk att marknadsföringen är priset du betalar för din självständighet, för att få göra det du gör. Tänk att marknadsföringen är priset du betalar för din självständighet, för att få göra det du gör. / Illustration: iStock.

Det spelar ingen roll hur duktig du är om ingen vet om det. Egentligen skulle hela den här texten kunna sammanfattas i den enda meningen, men eftersom jag gillar att bre ut mig ska jag förklara allt lite närmre och dessutom ge lite tips på hur du kan marknadsföra dig trots att bara tanken på att behöva prata om dig själv i positiva ordalag ger dig kallsvett och tungtorka.

Bli en papegoja
Att få frågan ”vad jobbar du med då?” och stamma fram ”Eh, jag översätter, lite, typ”, samtidigt som du nervöst flackar med blicken kommer inte få kunderna att slänga sig i drivor framför dina fötter. Snarare kommer ryktet om att du driver en misstänkt verksamhet från husets källare att sprida sig bland grannarna. Öva in några korta svar på vad du gör, varför man ska anlita dig och några bra exempel på uppdrag du redan haft och upprepa dem självsäkert när du blir tillfrågad. Du kommer känna dig som en dement papegoja, men de som frågar dig har ju inte hört dina svar tidigare, så det spelar ingen roll. Och det räcker med att du verkar självsäker. När du är redo att levla upp en nivå övar du in flera olika svar anpassade efter vem som frågar. Att berätta för grannen vad du gör kräver annat än när du berättar samma sak för en blivande kund.

Börja med lägsta tröskeln
Var känns det minst jobbigt att skryta? För mamma? På Facebook? LinkedIn? I kassakön på mataffären? Var det än är, börja där du känner minst press och jobba dig uppåt. Men se till att ta dig vidare. Att mala på för de närmast sörjande om hur fantastisk du är kommer troligtvis inte ge dig några uppdrag och det är stor risk för dålig stämning under söndagsmiddagen. För många av oss är det lättare att berätta vad vi gör och hur duktiga vi är via text, än att prata direkt med kunder.

“Du vet aldrig vem som behöver dina superkrafter.”

Många av oss skulle lätt överväga att mista en tå istället för att behöva ringa upp en eventuellt blivande kund och bara ordet ”mingel” kan leda till allvarliga fall av nässelutslag och andnöd. Tillåt dig att börja öva där du har det lättast, men ha gärna nästa punkt i åtanke:

Hitta rätt skrytarena: LinkedIn vs dagishämtning
På LinkedIn kan du skryta nästan hur ohämmat som helst om det du gör. I flödet av alla andra skrytmånsar som inte har de spärrar du har är det högst troligt att dina ord kommer framstå som måttfulla och ytterst blygsamma. Att oombedd göra samma sak inför andra föräldrar under dagens svettigaste träningspass, dvs. dagishämtningen, är inte lika lyckat. Om någon trots allt försöker småprata med dig där, ha några korta, snärtiga svar du kan slänga fram samtidigt som du försöker trä på vantarna på din tvååring som dagen till ära förvandlats till bläckfisk korsad med vrålapa.

Låt dina kompisar göra jobbet
Om dina kompisar inte självmant sprider ordet om dina fantastiska förmågor, uppmana dem lite vänligt till det, särskilt om du nyligen startat din verksamhet. Be dem presentera dig för andra, med ”det här är min vän x, hon driver eget som översättare”… eller liknande. Låt ryktet spridas. Du vet aldrig vem som behöver dina superkrafter. Ibland kan uppdrag dyka upp från de mest oväntade håll.

Låt kunderna se din entusiasm
Det finns stunder när översättarjobbet känns ”solitary, poor, nasty, brutish, and short” och skapat på ren illvilja och direkt uppmaning av Thomas Hobbes. Men reservera gnället för valda kollegor, mamma och närmaste vännerna (se artikeln Därför bör översättare sluta klaga på sin bransch i denna tidning). Låt kunderna se entusiasmen du faktiskt för det mesta känner. (Om du inte känner någon entusiasm, byt jobb, det finns lättare saker att ägna sig åt).

Separera person och jobb
När du själv vet vilket kaos som kan råda i din tillvaro, att du låter bokföringen samlas på hög och skrivbordet är gömt under en potentiellt livsfarlig mix av tvätt, kaffekoppar och bokhögar, kan det vara svårt att sälja in sig själv som professionell och allmänt redig.

Men kunderna ser inte det du ser. De ser resultatet. Som egenföretagare säljer du till viss del alltid dig själv, men när det kommer till kritan så är det resultatet av ditt jobb som kunderna vill åt. Att du jobbar sittandes på en hög tvätt med katthår på tröjan och med hål på strumporna spelar ingen roll så länge resultatet är bra och ingen ser dig. Att separera jobb och person kan vara svårt men nödvändigt. Men när du lyckas kommer det vara lättare att sälja dina tjänster.

“Det spelar ingen roll hur duktig du är om ingen vet om det.”

Inse att skryt = fakta
Det som känns som skryt är i många fall rena fakta: Du har gått den här utbildningen. Du översatte den här texten. Det här sa kunden om dig. Just nu jobbar du med det här uppdraget. Det funkar även helt utan superlativ och ger kunder den information de behöver för att bli intresserade av att anlita dig.

Se till att ha exempel på tidigare uppdrag tydligt presenterade på plattformen (hemsida/Facebook/LinkedIn etc.) för din verksamhet. Informera också om vad du gör, om och när du är tillgänglig för uppdrag och hur man lättast kontaktar dig med en förfrågan.

När det känns jobbigt och tufft: Tänk att marknadsföringen är priset du betalar för din självständighet, för att få göra det du gör.

SAMMA FÖRFATTARE +