Ledare

Olagliga tolkavgifter i Blekinge stoppade

16 dec, 2024

Alla som bor här ska efter bästa förmåga lära sig svenska. Detta innebär inte att alla kommer att kunna genomföra ett vårdbesök utan tolk när de bott här i två år.

Illustration: Gidon Avraham, Linguistrator AB

Förvaltningsrätten i Växjö har prövat frågan om huruvida tolkar inom sjukvården i Blekinge ska kosta pengar för patienter som bott i Sverige i mer än två år. Den 18 oktober kom rättens utslag: sådana avgifter strider mot lagen.

Regionfullmäktige hade i februari 2024 röstat igenom förslaget som innebar att patienter som bott i Sverige i mer än två år skulle betala för att få samtal inom vården tolkat. Avgiften skulle bli 300 kr för en tolk på plats och 50 kr för en tolk på distans (telefon eller video). Förvaltningsrätten menar i sitt beslut att en sådan patientavgift står i strid med gällande regelverk: ”För tjänster eller nyttigheter som regionen är skyldig att tillhandahålla får avgifter endast tas ut om det följer av lag eller annan författning. Regioner är skyldiga att tillhandahålla tolk inom hälso- och sjukvården i vissa situationer. För att regionen ska få ta ut avgift för tolk krävs således att det finns stöd för ett sådant uttag i lag eller annan författning”.

Ett protestbrev mot beslutet samlade på några dagar in nära 200 läkares namnunderskrifter.

– Att Blekinge ska bli första region att försöka få igenom detta, känns ju för jäkligt […] man ska inte diskriminera och göra det tuffare för en grupp som redan har det väldigt svårt, sa läkaren Anders Bojesson, som var en av initiativtagarna bakom protestbrevet, till Läkartidningen.

Region Blekinges beslut är ett exempel på signalpolitik, som strider mot all tillgänglig kunskap om språkinlärning. Tidöpartierna verkar förmoda att den som efter två år i Sverige inte talar tillräckligt god svenska för att kunna genomföra ett vårdbesök utan tolk inte vill lära sig språket. Detta är ett logiskt felslut.

Språkfärdighet är något mycket komplext. Var och en av oss inser med lite eftertanke att ett besök hos läkare, dietist, sjuksköterska eller liknande innehåller specifika ord för kroppsdelar, funktioner, sjukdomar, läkemedel etcetera.

Vi kan nog också vara överens om att det inte får uppstå några missförstånd. I förlängningen kan missförstånd leda till att patienten kommer tillbaka för samma besvär om och om igen. Den kostnadsbesparing som regionen kanske var ute efter går då om intet.

I diskussionen som föranledde region Blekinges beslut anfördes det att avgifterna skulle fungera som ett incitament för nyanlända att lära sig det svenska språket. Det finns inte något motsatsförhållande mellan att alla som bor här måste lära sig svenska och att det behövs tolkar inom vårdens ofta högspecialiserade, terminologispäckade samtal.

 

 

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +