Alla ska snabbt lära sig svenska
SFI för alla
30 aug, 2024Att kvalitetssäkra en auktorisationsprocess är ett krävande uppdrag. Mål, medel samt tidsaspekt ska stödja såväl systemet som provdeltagaren.
SFÖ-SAT har informerat medlemmarna om den senaste utvecklingen och tagit upp några frågor kring auktorisation av tolkar och översättare. När man granskar länkarna i processen bör man kanske inleda med att separera mål från medel.
SFÖ-SAT välkomnar en översyn av Kammarkollegiets nuvarande handläggningstider och erbjudande av provtillfällen, allt ”i avsikt att öka genomströmningen och i förlängningen antalet auktoriserade tolkar och översättare”.
Målet torde vara att fler översättare och tolkar blir auktoriserade. Antalet provtillfällen och utformningen av sådana prov hör till de medel som brukas på vägen mot målet. I samband med provtillfällens utformning och antal bör vi inte glömma bort en nyckelperson i processen, nämligen provgranskaren. Provgranskaren är central för processens kvalitet och flöde, men är för det mesta osynlig. Det är för mig oklart vilka kriterier som gäller för att kvalitetssäkra granskarens arbete baserat på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Med hänvisning till kraven på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, vill jag dela med mig av några reflektioner, delvis baserat på min egen erfarenhet av Kommerskollegiums/Kammarkollegiets arbetsrutiner i samband med auktorisationsförfarandet och i synnerhet valet av granskare. Just när det gäller val av granskare menar jag att SFÖ-SAT kanske borde kunna delta i processen för att säkra dess kvalitet. Bland yrkesutövarna finns ju specialkunskapen, praktiken och erfarenheten. Tas dessa kvaliteter tillvara i auktorisationsprocessen?
SFÖ-SAT borde få delta i processen eftersom en förening som välkomnar skärpta krav och hoppas att det kan leda till att fler höjer sin kompetens och blir auktoriserade, kanske bör överväga följande:
1. Skärpta krav borde i första hand gälla valet av granskare. Mindre kvalificerade granskare kan vålla mer skada än nytta.
2. Skärpta krav innebär inte per automatik att fler höjer sin kompetens. Krav i sig är inte alltid lösningen på adekvat kunskapsinhämtning, vilket inte minst visar sig i många elevers skolresultat. Kompetenshöjande åtgärder kräver riktade kunskapskrav, som gäller för de specifika arbetsområdena i respektive språk, t. ex. genomgång och tillgång till adekvat databas i respektive språk avseende läkemedel.
3. Krav i rätt kontext av riktad kunskap, vilket tillämpas av granskare med forskarbehörighet och beprövad erfarenhet som översättare/tolk skulle ge önskat resultat. Men hur fungerar det i praktiken? Var någonstans finns sådana supermänniskor som besitter kunskap och erfarenhet?
Här följer ett kort fallstudie ur min egen erfarenhet. Fallet avser rutiner som dåtidens Kommerskollegium (som hade ansvar för auktorisation av tolkar och translatorer 1976-cirka 1990, red. anm.) enligt min mening valde att tillämpa utan förankring i kravet på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet:
Som doktorand vid Uppsala universitet (dåtidens institution för afro-asiatiska språk) och som småningom ansvarig för undervisningen i nutida hebreiska med inriktning mot nutida litteratur (med den nu avlidne professor T. Kronholm som handledare), blev jag en vacker dag tillfrågad av en av fakultetens doktorer med specialitet i Bibelhebreiska, om jag skulle kunna vara honom behjälplig med granskning av översättningar mellan hebreiska och svenska på uppdrag av Kommerskollegium. Han hade nämligen blivit tillfrågad om att åta sig uppdraget som granskare av auktorisationsprov.
Undertecknad, som hunnit arbeta ett antal år med krävande översättningar, bl. a. på uppdrag av kända svenska företag, uppfattade det hela som en högst märklig händelse i yrkeslivet:
Kommerskollegium vänder sig till en akademisk institution, som i stället för att ge uppdraget åt den som är mest kvalificerad väljer någon i den lokala hierarkin, en doktor, som inte kan läsa en daglig tidning på nutida hebreiska. För att kunna acceptera uppdraget frågar doktorn doktoranden (undertecknad) om den ville vara honom behjälplig, d.v.s. göra själva jobbet. Ett sådant arbetssätt liknar faktiskt det som ibland kallas strukturell diskriminering. Att jag valde att rapportera händelsen och publicera en artikel om den i doktorandtidningen och Facköversättaren (SFÖ:s dåvarande medlemstidning, red. anm.) var alls inte populärt. ”Det gäller ju inte ens en tjänstetillsättning”, var kommentaren från ledningen, som inte kunde begripa att frågan hade någon som helst betydelse.
Med en sådan erfarenhet i bagaget önskar jag verkligen att SFÖ-SAT på något sätt kommer att få delta i urvalet av granskare, baserat på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Högskolor och universitet har ju makten att fastslå vetenskapliga riktlinjer, men de behöver inte per definition besitta högre kunskap än det du som yrkesöversättare, eller yrkestolk besitter i ett specialområde som t. ex. översättning, eller tolkning av medicinska journaler från arabiska till finska, rättstolkning, eller tolkning av en psykologutredning via telefon från ett annat land.
Jag välsignar alla goda avsikter, men vet med mig av beprövad erfarenhet att goda avsikter och krav inte alltid är tillräckliga för att säkra kvaliteten på en produkt. Hoppas därför att SFÖ-SAT kan bidra till en kvalitetssäkrad process mot auktorisation, baserat på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, på riktigt, som politiker brukar säga nuförtiden.
Brittisk whodunnit och svenskt höstrusk.
6 feb, 2023Årets upplaga av Nordic Translation & Interpretation Forum (NTIF) i Malmö
8 dec, 2022Vad är ChatGPT och generativ AI? Är ChatGPT bara ytterligare ett verktyg i verktygslådan?
17 sep, 2023I många språkkombinationer saknas bra lexikon. Vilka konsekvenser får detta för översättaren och målt...
25 nov, 2022Från jurist till översättare – Noggrannhet och språkkänsla gemensamt krav för båda yrkena
1 sep, 2023Läs våra berättelser om saker värda att minnas (om du var där) eller få reda på (om du missade evente...
30 nov, 2022Mitt råd till arrangörerna är att snarast makulera den svenska upplagan av utställningskatalogen, skr...
8 sep, 2023Hur såg Hieronymus på översättande? Och var det egentligen ett äpple som Eva åt?
22 okt, 2023MTPE – så mycket mer än bara språktvätt
2 feb, 2024Välbesökt översättar- och tolkkonferens med bredd
6 dec, 2023Nybildat nätverk i Norden och Baltikum upptäcker gemensamma stötestenar
19 jul, 2023Snoken och huggormen
28 feb, 2023Ett kompletterande språkstöd för bättre kommunikation i vården
19 maj, 2024Inför SFÖ-SAT-konferensen i Uppsala den 19–20 april ställer eV några frågor till de medlemmar som ska...
28 feb, 2024Gidon Avraham (fil dr i afro-asiatiska språk med fokus på hebreiska) är medlem av SFÖ-SAT, Författarförbundets översättarsektion samt föreningen Svenska Tecknare.
Översättare sedan ca 40 år, har översatt israelisk skönlitteratur (Amos Oz, David Grossman) till svenska. Även översatt och utformat broschyrer, tidskrifter, årsredovisningar och heloriginal för böcker. Dessutom erfarenhet av rättstolkning.
Legitimerad lärare och specialpedagog/konsult; har ansvarat for skolans hela elevdokumentation.
Kan mejlas här.
Översättare gör en massa arbete gratis, i det dolda, för att det här ska funka
27 okt, 2024AI kan vara så mycket, inte minst för översättare.
25 okt, 2024memoQ i Budapest står för språkindustrins roligaste och mest dansanta event – passa på att jaga europeiska kunder!
10 okt, 2024Knepigt att lära ut, knepigt att lära in
9 okt, 2024Många äro de översättartyper som möter oss i språkets lustgård och djungel
30 sep, 2024Offentlig sektor ska kräva professionella tolkar
30 sep, 2024Hantera hivspel, vakare, draggar och långrevar med organisk intelligens
23 sep, 2024Praktikplats i Bryssel
10 sep, 2024Kan AI-verktyg användas för upphovsrättstvätt?
6 sep, 2024MemoQ gör nedslag i Stockholm
4 sep, 2024E-versättarens reporter rätar ut några frågetecken – och nya uppstår
22 aug, 2024Dags att bygga stora svenska språkmodeller att ”mata” AI med – men hur?
12 jun, 2024AI och svenskan – temadag på Hanaholmen om språkvård i finlandssvenska
10 jun, 2024Direktkunder inom offentlig sektor – en möjlighet även för dig som egenföretagande översättare
9 jun, 2024Gunnar Carlsson är död. Men han lämnar ett bestående arv i översättarvärlden!
7 jun, 2024