Sommaren

Wherever I lay my hat …

6 sep, 2022

Att översätta ombord på en båt är ett äventyr, men en enorm frihet och man kan jobba nästan varsomhelst!

/ Foto: Line Riseld.

Jag har alltid gillat att resa. Nya platser med annorlunda kulturer, spännande rätter och kulinariska upplevelser, gärna på en lokal restaurang långt bort från turiststråken. Vad sägs om en sallad med chèvre och björnbär? Kanske en drink i en kokosnöt med sugrör eller en champagneslush? Uppfriskande och läskande.

De senaste åren har jag haft möjligheten att jobba med översättningar ombord på en segelbåt i Medelhavet. I början kändes det lite osäkert. Skulle det fungera? Kommer det finnas täckning? Kan man jobba när vågorna slår mot skrovet eller om båten lutar? Svar ja, det fungerar! Det går att koppla upp sig via mobilen i nästan varenda vik och det går alldeles utmärkt att surfa till sjöss, bokstavligt talat. Är man långt ute till havs måste man ha en satellittelefon, som dessvärre blir ganska dyr att använda. Så det gäller att planera in sina deadlines när uppdragen kommer, för man vet ju aldrig när. Ibland är det lugnt, men rätt som det är kommer ketchupeffekten.

I hamnarna finns det oftast wifi, men kvalitet på uppkoppling och hastighet varierar, så mitt bästa tips är att ha en 4G router och antenn så högt som möjligt på båten, gärna på masten. Det finns utrustning som är anpassad för livet till sjöss, och det är inte så farligt dyrt. Att kunna vara online hela tiden när man jobbar är ju en förutsättning för att göra research och googla på ord, termer, fraser och fakta.

Jag har turen att tillhöra den gruppen människor som har sjöben och som kan jobba när det lutar och rullar, fast inte med högre vågor än 3–4 meter, såklart. Då gäller det att dator och utrustning är ordentligt sjöstuvat, så att man kan återuppta sitt arbete när sjön lugnat ned sig. Man har ju själv möjlighet att planera sin tid som frilansare. Cykla, promenera, besöka sevärdheter och strosa i smala gränder är ju några saker man också vill kunna göra, även om man bor på båt.

Det fina med att jobba på en båt är att man får chansen att se och uppleva så mycket. Vackra färgglada fiskar, hoppande delfiner som showar vid båtens för, nya hamnar och avlägsna små paradis. Det är helt fantastiskt att kunna hitta formationer i landskapet bland höga berg och långa stränder, som får fantasin att flöda med allt från stengubbar med stora näsor till dansande klippor med vassa kanter. Det är lyxigt att få uppleva allt detta från sjösidan.

Men det allra bästa är att kunna jobba ute på däck, när solen är på väg ned. Det ger lugn och harmoni och är en inspirationskälla till att göra ett bra jobb. Helt magiskt!

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +