Sommar 2019

Vykort från semesterfirande översättare

2 aug, 2019

Översättare kan tillbringa sin (eventuella) semester på de mest skilda sätt. Här kommer några vykort från semestrande SFÖ:are.

I juni kollade vi Stadsmuseet i Stockholm, nyinvigt i april efter över 4 års upprustningsarbete. Gratis entré! Bilden: Pojkar på Styrmansgatan under sena 1880-talet.
Victor Kayfetz

Det blev en mycket sportig, varm, härlig och skön sommarsemester på Öland. Avkopplande och ett bra sätt att ladda batterierna igen. Det var inte bara semester, förresten. Jag samlade information om Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap till en föreläsning som jag ska hålla i oktober, se här.
Tineke Jorissen-Wedzinga

I sommar har jag jobbat på min språkliga och kulturella kompetens inom ämnet Polen och polska språket genom att resa runt och utforska landet med alla sinnen.
Natalia Walawender

Förra sommaren var jag på en språkkurs i Cardiff. I år tog jag sonen under armen och vara på ledigheten, och stack på en intensiv rundresa i Wales. Dubbelt så mycket för pengarna: språkbad i engelskan och möjlighet att kolla hur mycket kymriska jag minns. Annars blev det massor med buss- och tågresor, städer, skog, berg, stränder, museer och god mat. Och ett nytt favoritställe: Aberystwyth!
Ula Skogqvist

Vilken överraskning att stöta ihop med en svensk kunglighet under vår semesterresa! Efter flera års omfattande restaurering är Schwerins slott och den vackra slottsparken vid sjön nu ett givet – och givande – turistmål för besökare i norra Tyskland. Termometern visade temperaturer på runt smått otroliga 40 grader, så kändes det skönt att svalka sig i skuggan av de lummiga träden. Ännu svalare var det i slottets salar, luftigt och högt till tak. Och det var dit, till tronsalen, som Albrekt av Mecklenburg, kung av Sverige 1364–1389 hade flytt undan hettan. Inte att undra på, heller. Iklädd rustning som han var hade han snabbt känt sig som foliegrillad prinskorv ute i solskenet. Kungen hade händerna fulla med att hantera både baner och vapensköld, annars hade vi köpt något läskande åt honom. Istället satsade vi på var sin mjukglass i parken. Stora var de, men vi tog i – för kung och fosterland!
Ian och Inga-Beth Hinchliffe

Jag har inte haft så mycket semester i sommar, men har varvat ett stort jobbprojekt med en del spännande dagsutflykter, bland annat till isbrytaren Atle som besökte Frihamnen i Stockholm i början av juli. En häftig upplevelse!
Charlotte Sjögren

Min sommar har framför allt handlat om att få klart den sista korrekturläsningen av min kommande bok – Sveriges språkflora (som handlar en hel del om översättning och översättare!). Men emellanåt har jag också hunnit med att semestra en del, bland annat har vi upplevt Göteborg med nöjesparken Liseberg och en härlig dag i skärgården där vi fiskade upp krabbor och hade tävlingar med dem på traditionellt vis. I Mölndal, där våra värdar bodde, besåg vi kvarnfallen och läste på en skylt detta Klagomål från Carlbergs spinneri, skrivet 1912 med en imponerande kanslisvenska. Hela brevet är författat i en enda mening!
Sofia Malmgård

Enligt lokaltidningen var jag tydligen långt ifrån den enda som firade hemester i år, här på Tollare Folkhögskola i ett Nacka höljt i guld. I denna vackra skärgårdsmiljö förkovrade jag mig under några dagar, denna gång i muntlig kommunikation i form av NVC (Non Violent Communication). Många givande möten med gamla och nya bekantskaper!
Stina Dickens

Min semesterledighet startar egentligen när jag är i Sverige under augustimånaden, men min översättarsommar hemma i UK har inkluderat ett väldigt kul besök till The Pankhurst Centre i Manchester med min systerdotter för att fira suffragetterna.
Deb Hampson

Vi har i vanlig ordning ägnat semestern åt geologi och botanik, dammiga industrimuseer, ruiner efter Sveriges storhet inom basindustri, övervuxna hyttor och livsfarliga gruvhål. Här är vi på väg in i Taberg – en extremt ovanlig gruva med vanadinhaltigt järn som var en del av Tabergsådalens vertikalt och horisontellt integrerade industrikonglomerat under 1900-talets första hälft.
Anna och Björn Olofsson