Redaktören har ordet

Vitsen med att inrikta sig

2 jan, 2021
Noelia Garasievich. Noelia Garasievich. / Foto: Annie Anderberg.

För några kommer den naturligt med erfarenhet. Vissa väljer den medvetet. Andra vill inte ens ha en. De tycker att den begränsar. Jag pratar om specialisering; något som jag själv tidigt fick rekommendation att skaffa mig.

Så blev det också. Min nisch blev marknadsföring och företagskommunikation. Över tid har ett än mer specifikt fokus utvecklats, både på grund av personligt intresse och efterfrågan, nämligen digital marknadsföring inom psykologi, personlig utveckling, inlärning och lifestyle-produkter. Antalet nya uppdrag bekräftade att jag hade tänkt rätt.

Detta nummer uppmärksammar olika aspekter av specialisering. Jag hoppas att innehållet hjälper dig att fundera över vad som kan vara din inriktning. Vilka val vill du göra utifrån dina styrkor, din kunskap och dina intressen? Vilken typ av översättare eller efterredigerare vill du vara? Behöver du fortbilda dig?

Men vi har mycket mer! Trendspaning, nytt kring vår kommande konferens och fina ord som farväl till Ingrid Olsson, en gammal kollega och ordförande i SFÖ.

Vi ses i juni med mer tips, inspiration och idéer!

Tips för inspirerande läsning: Finding your element: How to Discover Your Talents and Passions and Transform Your Life av Sir Ken Robinson, en bok som bekräftade för mig – under en period då jag omedvetet höll på att distansera mig från kommunikation som sysselsättning – att jag skulle ägna mig åt att leka med ord, formuleringar och språk. Jag tror att boken kan vara till hjälp när du vill hitta din specialisering.

”Communication is inherently a human task.” – Judy Jenner, översättare, tolk och föreläsare (föredrag på TÖI den 17 december 2020).

SAMMA FÖRFATTARE +