LEDARE

Välkommen till 2021!

5 jan, 2021

Några tankar om Brexit, översättare och corona.

/ Foto: iStock.

Välkommen till 2021. Och låt oss hoppas att det blir bättre än 2020. För nästan fem år sedan, 2016, röstade 51,9 procent av väljarna i Storbritannien för att landet skulle lämna EU. Storbritannien lämnade sedan officiellt EU den 31 januari 2020. De flesta av de gemensamma arrangemangen upphörde faktiskt den 31 december 2020. Till följd av detta har denna styrelseledamot i SFÖ nu inte längre rätt att leva och arbeta i EU utan en massa byråkrati. Mitt pass måste vara giltigt i minst sex månader nästa gång jag kommer till Sverige för ett styrelsemöte.

Lyckligtvis verkar det för närvarande inte finnas några restriktioner för handeln med tjänster mellan Storbritannien och EU, så vi kan alla fortsätta att arbeta tillsammans. Och momsen har tagits bort från ekvationen helt, vilket förenklar redovisningen. Men fördelarna sträcker sig inte längre än så. I skrivande stund är leveranser av varor som passerar gränsen från Storbritannien till EU drabbade av långa förseningar. Storbritannien kan inte exportera fisk till EU, vilket orsakar ekonomisk skada särskilt för skotska fiskare. Det faktum att en överväldigande majoritet av dem röstade för Brexit ger vissa anledning att vara skadeglada. Det råder faktiskt matbrist på Nordirland. Och jag undrar vad vinpriset kommer att uppgå till när jag når slutet av min självpåtagna vita månad under januari (en brittisk tradition som jag hedrar för första gången i år!). Det är självklart att det är ett steg bakåt för mitt land lämna EU och att det kommer att få varaktiga negativa konsekvenser.

Jag tänkte att det kan vara värt att dela med mig av några länkar till information om hur Storbritanniens isolering kan komma att påverka oss från och med nu som kan vara till nytta om du, som jag, är en brittisk översättare i Storbritannien, en brittisk översättare i Sverige, en svensk översättare i Storbritannien eller en svensk översättare i EU. Den svenska regeringen ger allmän information på den här sidan.  Skatteverket ger användbar information om bl.a. moms.

Under tiden fortsätter covid-19 att påverka oss alla. Här i Storbritannien har vi den högsta dödligheten i världen. Antalet fall minskar dock i och med  vaccinens intåg och vår nuvarande ”lockdown”. Livet fortsätter men nästan i dvalliknande tillstånd. De flesta barn, inklusive mina egna, är hemma. Det är trevligt att se dem så mycket, men de borde vara ute, i skolan. Trafiken är tystare, medan parkerna är fulla, eftersom promenader, löpning och cykling är några av de få tränings- och rekreationsformer man kan ägna sig ut just nu. Jag kan se att situationen förbättras i Sverige och jag hoppas att den fortsätter att göra det överallt.

Nästa stora händelse i kalendern är SFÖ-konferensen i april och jag ser fram emot att träffa dig virtuellt då, i och med att ett fysiskt besök i Sverige verkar osannolikt inom överskådlig framtid.