Boktips

Uppdrag textgranskning – En bok om att förbättra andras texter

17 maj, 2021

En praktisk handbok nyttig för alla som skriver, översätter och granskar texter.

Omslaget på Uppdrag textgranskning. Omslaget på Uppdrag textgranskning.

Är du översättare och funderar på att erbjuda textgranskning i dina tjänster? Samarbetar du med en kollega där ni läser varandras texter innan leverans? Vill du ha en checklista för att hantera din granskning snabbare och mer metodiskt? Den här boken innehåller allt du behöver ta ställning till. Innehållet är presenterat på ett pedagogiskt och tydligt sätt så att ditt arbete blir mer systematiskt och effektivt.

Del 1 handlar om själva uppdraget och vad granskaren ska bedöma. Vad har beställts; en korrekturläsning, en anpassning till målgruppen och syftet, en lättare eller en mer omfattande redigering?

Del 2 handlar om att skapa goda förutsättningar för att lyckas i relationen till beställaren, skribenten eller – i vårt fall – översättarkollegor. Det finns tips om analysverktyg, programvaror och hjälpmedel.

Del 3 presenterar ett arbetssätt i åtta steg.

Del 4 handlar specifikt om korrekturläsning, nämligen att kontrollera textens yta och åtgärda språkfel och grammatiska fel.

• Lästips kring normkällor, språkvård, textarbete i olika genrer (klarspråk, webbredaktion, språk i sociala medier etc.), om läsbarhet och språkpsykologi, samt webbresurser för vidareläsning.

• Varje del avslutas med en intervju med en person som arbetar på olika sätt med textgranskning och som visar att olika texttyper och uppdrag ställer olika krav; en översättare, en copywriter, en förslagredaktör och en tillgänglighetsexpert.

• Författarna delar också med sig av exempel på deras uppdrag och erfarenheter.

Boken tar bland annat upp frågor kring vem som äger texten, vem som ska bli nöjd med resultatet av granskningen och hur omfattande och genomgripande granskningen ska vara.

Uppdrag textgranskning. En bok om att förbättra andras texter.
Av Sara Rösare och Anki Mattson. 170 sidor, Prodicta. ISBN 9789198125054.
244 kr på Bokus.

SAMMA FÖRFATTARE +