SFÖ-konferens 2022

Tomtar, troll och grova ord med Gustaf Fröding

7 apr, 2022

Ta tillfället i akt att gå på stadsvandring med en av Sveriges mest framstående författare på konferensfredagen och ge frispel åt din inneboende värmlänning!

Porträtt av Gustaf Fröding i unga dagar. Porträtt av Gustaf Fröding i unga dagar.

Det var dans bort i vägen på lördagsnatten
Över nejden gick låten av spelet och skratten
Det var tjo, det var hopp, det var hej
Nils Utterman, token och spelmansfanten
Han satt med sitt bälgspel vid landsvägskanten
För dudeli dudelidej

Dikten ingår i Frödings debutdiktsamling Guitarr och dragharmonika, som Fröding lyckades kränga till Albert Bonnier 1891 för 200 kr. Dikten blev världsberömd i hela Värmland redan på sin tid, men kom inte i närheten av succén med Sven-Ingvars inspelning från 1971 (ett klipp där man även ser en ung och högst levande version av Sven-Erik Magnusson – som vi annars får möta i något stelare statyform på Sandgrundsudden, ett stenkast från Lars Lerins konsthall).

Fröding föddes 1860 på Alsters Herrgård (ett fint utflyktsmål för konferenssöndagen – missa inte Frödingstenen!), men tillbringade mycket av sin barndom hos sin farmor på Gunneruds gård, längre upp i Alsterdalen, där undertecknad föddes ganska precis 100 år efter Fröding.

Gustaf Fröding växte upp med värmländsk berättartradition som präglades av troll, tomtar, jättar och annat oknytt ute i busken, men som heller inte bangade för att beskriva kärlek och intimitet, något som var fullt naturligt i den muntliga traditionen i drängstugor och pigkammare, men som blev något besvärande när Fröding lyfte det otyglade språket till poesins och litteraturens finrum. När den tredje diktsamlingen, Stänk och flikar, publicerades 1896 recenserades den av Karl Warburg med ”Här sparas inga ord, ej ens de grövsta […] Även den som är en svuren fiende till allt pryderi, all tillgjord sedlighet, måste känna sig frånstött både moraliskt och estetiskt, när som här enstaka ställen erinra […] mera om vissa populärmedicinska böcker än om poesi.” Justitieministern belade boken med kvarstad och Fröding åtalades för osedlighet i skrift.

Ett sådant åtal skulle idag lyfta ett verks upplaga till osannolika höjder, men på Frödings tid betydde det nedgång och början på hans väg in i den psykiska sjukdomens dimmor, men också in i esoteriska visioner som inte är så enkla att ta till sig för en modern läsare av Frödings diktning.

Ta tillfället i akt att gå på stadsvandring med Gustaf Fröding och Sola – Eva-Lisa Holtz – på konferensfredagen den 6 maj och ge frispel åt din inneboende värmlänning!

Låt oss avsluta med femte versen i dikten – men om du inte känner för att kuttra i hasselsnåren har vi en utförlig lista över hotell i Karlstad med specialpris för SFÖ!

In i snåret av björkar och alar och hassel
var det viskande snack, det var tissel och
tassel
bland de skymmande skuggorna där,
det var ras, det var lek över stockar och
stenar,
det var kutter och smek under lummiga grenar
– vill du ha mig, så har du mig här!

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +