SFÖ-konferens 2021

Tillbaka till framtiden

8 mar, 2021

Temat för 2021 års konferens beslutade vi redan när konferensgruppen rekade lokal i Karlstad i början av 2020, men hur aktuellt det temat skulle bli kunde vi inte ana då. Men den 23 april trycker vi gasen i botten mot framtiden – håll i hatten!

/ Foto: iStock.

Vi välkomnar alla SFÖ-medlemmar, studenter vid Sveriges olika översättarutbildningar och övriga intressenter till den stora samlingssalen på konferensplattformen Remo, en sal som likt The Room of Requirement i Harry Potter växer efter behov!

Här får vi gott om tid att mingla med bordsgrannar och cirkulera bland de många borden – ett gyllene tillfälle att stärka gamla och knyta nya kontakter. Förbered gärna en porträttbild och en kort presentation till ditt visitkort på Remo!

Hur detta fungerar ska vi berätta mer om under de båda försöksheaten på Remo, den 9 april kl. 11.00 och den 19 april kl. 17.00 – där får alla provmingla kostnadsfritt så att inga problem med teknik eller uppkoppling ska kvarstå på konferensdagen.

En av våra ledsagare in i framtiden är Jost Zetzsche, som kommer att kliva upp mitt i natten för vår skull och vara med oss live från Seattle (på engelska). Han är en välkänd framtidsspanare i den moderna översättarvärlden, garvad översättare och författare – samt forskare inom bibelöversättning till kinesiska. Han har ofta förekommit i Facköversättaren, bland annat med en artikel om att marknadsföra sig effektivt på sociala medier, och hans nyhetsbrev är obligatorisk läsning för alla som vill ha koll på vad som händer i vår bransch.

Mera allmänt känd i Sverige är Roland Paulsen, docent i sociologi, fast skribent på DN:s kultursidor och aktuell med artikelserien ”Att leva med risk” samt boken ”Tänk om – en studie i oro”. Roland har länge intresserat sig för konceptet arbete – hur vi arbetar, varför vi arbetar, och vilken som är lönen för mödan. Översättares arbetssituation, och hur automationen på senare år har trängt in även på vårt område är något som intresserar Roland, och vi ser fram emot hans infallsvinklar på vår verklighet.

Elin Svahn, presenterad i Facköversättaren förra året är Sveriges första filosofie doktor i översättningsvetenskap. Hon har i sin avhandling främst ägnat sig åt översättarkollektivets yrkesbild och status i samhället, och hon lanserar begreppet Översättarskap (Translatorship) – ett begrepp som inte är alldeles enkelt att ringa in. Elin kommer att berätta om sin avhandling, sin vidare forskning och om den mer vetenskapliga synen på vad det egentligen är vi håller på med.

Eftersom Elin och Roland har anledning att studera översättare från högst olika synvinklar ska det bli mycket intressant att få höra dem samtala med varandra, och samtalsämnet över lunchen kring våra konferensbord torde vara givet (men lunchlådan får du fixa själv!)

Utöver våra huvudsakliga gäster kommer vi att få träffa våra sponsorer m.fl., och så kommer styrelsen och webbgruppen att presentera SFÖ:s nya digitala strategi, och naturligtvis vår totalt omgjorda och moderniserade webbplats, som ska ge föreningen och specifikt dess enskilda medlemmar en helt ny synlighet på webben och i sociala medier.

Självklart avslutar vi dagen med ett traditionellt mingel, där var och en själv får hälla upp ett glas av sin favoritdryck, och så skålar vi för framtiden.

Väl mött!

Konferensgruppen