Redaktören har ordet

Tillbaka hem med ett saligt leende på läpparna

9 apr, 2019

Efter en i alla avseenden lyckad SFÖ-konferens.

/ Foto: Privat.

Jag kom hem med ett saligt leende på läpparna efter en i alla avseenden lyckad SFÖ-konferens (vem vill inte sitta i en jättelastbil?!), och kastade mig in i produktionen av detta nummer av Facköversättaren – med besvärande kort tid mellan konferens och manusstopp. Redaktionen och ett stort antal villiga skribenter och fotografer redogör för åtminstone huvuddelarna av konferensens innehåll (det som återstår publiceras i nr 3 efter sommaren!).

Vi får läsa om så vitt skilda ämnen som korsordskonstruktion, antika religiösa texter, terminologi på Scania, volitio (vad är det??), översättningsforskning, ett specialistförlag för språknördar, svorska … intet får vara en facköversättare främmande! Om vi har lämnat våra återkommande men inte alltid så uppskattade ämnen maskinöversättning och efterredigering? Närå, inte en chans!

Och vår uppskattade Traduttore traditore kommer till insikt om att terminologen är Gud!

Nu närmar sig sommaren, med semester för en del, med nya kunder och ökade intäkter för andra, som passar på att jobba under den perioden! Själv drar jag snart till memoQ-konferensen i Budapest – räkna med nya rön om TM-underhåll och integrering av maskinöversättning i CAT-verktyg i nästa nummer! En och annan bok från Morfem förlag kommer också att presenteras, och säkert får vi några godbitar från 2020 års konferensgrupp som hälsar oss välkomna till Umeå 24–26 april 2020.

Trevlig läsning, och jag upprepar vad Jörg skriver – glöm inte att rösta i EU-valet! Vi ses och hörs till hösten!

SAMMA FÖRFATTARE +