Tema Diversifiering

Teknisk skribent

14 dec, 2021

Tre snabba frågor till Katarina Eriksson, en översättare som jobbar som teknisk skribent på Semcon i Lund.

Katarina Eriksson. Katarina Eriksson. / Foto: Pia Larsson.

1. Vad gör en teknisk skribent?
En teknisk skribent skapar information som beskriver och förklarar tekniska produkter, system och processer för olika målgrupper. Handböcker, bruksanvisningar, onlinehjälpfiler, utbildningsmaterial, instruktionsvideor och operatörsappar är exempel på teknikinformation. Som teknisk skribent skriver du ofta på engelska, även om det inte är ditt modersmål.

2. Vilka egenskaper har en översättare som gör att hen kan bli en bra teknisk skribent?
Översättaren har god språkkänsla, är skicklig på att formulera sig och kan målgruppsanpassa en text. Hen har öga för detaljer och är van vid att söka efter information. Dessutom har hen i allmänhet hög digital kompetens och låg tröskel för att lära sig nya program och verktyg. En teknisk översättare har även ämneskunskaper inom sina specialområden och är väl förtrogen med tekniskt språkbruk.

Om Katarina Eriksson

■ SFÖ-medlem sedan: 2015.
■ Utbildning: Facköversättarutbildning från Lunds universitet
■ Bakgrund: Jag jobbade som frilansöversättare i 9 år innan jag började på Semcon. Har varvat jobb som facköversättare, teknisk skribent och copywriter sedan 1998.

3. Dina bästa tips för översättare som är nyfikna på att arbeta som teknisk skribent.
Ta reda på vad yrket innebär och hur du kan vässa din kompetens. Skaffa kunskaper om illustration, layout och bildbehandling, för en teknisk skribent jobbar med både text och bild. Läs på om dokumenthanteringssystem och ämnesbaserat skrivande (”topic-based authoring”). Kartlägg marknaden för teknikinformation i branscher du är intresserad av, håll utkik efter lediga tjänster eller kontakta företag som du vill samarbeta med. Om du har tid och möjlighet kan du gå en ettårig utbildning på Yrkeshögskolan och utbilda dig till teknikinformatör.

“Skaffa kunskaper om illustration, layout och bildbehandling, för en teknisk skribent jobbar med både text och bild.”

SAMMA FÖRFATTARE +