Effektivitet

Ta fram ditt inre effektivitetsmonster

18 feb, 2018

I min tidigare tillvaro som anställd lärde jag mig en sak som inte brukar bli så populär om jag avslöjar, men jag gillar att leva farligt så jag gör det ändå: Jag kan utan problem prestera lika mycket på en sex timmar lång arbetsdag som på en åtta timmars arbetsdag om jag bara får vara ifred.

/ Illustration: iStock.

Som lyckligt ensamarbetande frilansare borde jag väl följaktligen ha förvandlats till ett fullkomligt effektivitetsmonster? Både ja och nej. Faktum är att när jag sagt upp mig för att börja plugga till översättare så blev jag glatt överraskad av vilken effekt ensamheten hade på mig. Det var som att upptäcka en superkraft. Efter att ha arbetat i ett halvöppet kontorslandskap med ständigt ringande telefoner och höga tillgänglighetskrav kunde jag plötsligt koncentrera mig igen och jag blev hypereffektiv. Det enda som skilde mig och Wonder Woman åt var behåstorleken. Den känslan satt i länge, men alla superhjältar har sin specifika variant av kryptonit.

Här går jag igenom några vanliga varianter av tidsslöseri och effektivitetsmarodörer och föreslår hur du kan hantera dem och istället mata ditt inre effektivitetsmonster.

Mobiltelefonen: Ska bara kolla Instagram. Och så skicka den där roliga bilden till kompisen. Och så messa sambon om att handla mjölk. Hur många har gillat min bild, det har ju faktiskt gått trettiosju sekunder sedan jag la upp den. Okej, skärpning nu. Men just ja, nyheterna. Det är ju faktiskt valår …

Jag misstänker att jag inte är ensam om det här beteendet. Min lösning är att jag lägger telefonen i ett annat rum. Eller åtminstone så långt bort att jag måste gå en bit för att titta på den.

Slösurfande: Kolla nyheterna, och så lite boksurfande. Läsa någon blogg. Vad blir det för väder i helgen? Ja, jag borde läsa om effektivitet och tidshantering. Bäst jag googlar lite … Ja, ni vet. Här har jag några olika strategier:

Stäng av internetuppkopplingen på datorn. Det funkar ju så länge du inte behöver e-posten, göra research, eller något annat som kräver uppkoppling. Det finns även speciella sajter som hjälper dig att blockera dig från dina mest tidsdränerande webbsidor. Se faktarutan.

Gör en riktigt lång och detaljerad att göra-lista. Det gäller kanske bara mig, men jag har upptäckt att det är när jag måste ta ett beslut om vad jag ska göra härnäst som jag gärna surfar vilse. Har jag en detaljerad lista så betar jag av den istället.

• Ta en paus. Det är när hjärnan börjar slöa till som man spårar ur. Gå från skrivbordet och vattna blommorna och mata katten. Eller dig själv.

• Låtsas att du har en deadline. Få saker främjar fokus så bra som deadlines. Om du inte har en riktig deadline, kan du alltid låtsas att du har en eller att din verkliga deadline ligger lite tidigare. Och vore det inte trevligt att ha jobbet gjort till lunchtid på fredag istället för in i sista mitt i natten-minuten på lördag?

Städning: En del har fått för sig att det är omöjligt att jobba om huset/rummet/skrivbordet/tangentbordet inte är minutiöst rent. Till det har jag bara en kommentar och den är tyvärr inte min egen, utan Anne Lamottes: ”I used to not be able to work if there were dishes in the sink. Then I had a child and now I can work if there is a corpse in the sink.”

“Du är frilansare, inte hemmaman / hemmafru / hembiträde.”

Nej, du behöver inte ha barn för att vara effektiv. Men du behöver kunna jobba även med diskhon full. Och tvättkorgarna. Med döda blommor, full återvinning och ett grustag i hallen. Du är frilansare, inte hemmaman/hemmafru/hembiträde. Du är heller inte tvätterska, kock eller professionell kylskåpsrensare eller tandborstsorterare. Om du är så förtjust i att sortera tandborstar så kan det alltid vara belöningen när du är klar med det du ska göra. Det vill säga det jobb du får betalt för.

En alternativ lösning är att skaffa dig en extern arbetsplats. Ett kontor utanför hemmet. Trevligt. Förmodligen effektivitetsfrämjande. Men kostar några kronor.

“Alla superhjältar har sin specifika variant av kryptonit.”

Ha en jobbdejt. Kanske har du en kompis som också frilansar eller har fria arbetstider av någon annan anledning. Bestäm att ni träffas, fikar och jobbar undan sådant som ni inte skulle få gjort annars. Passar bra ihop med sådant som kanske är rutinmässigt tråkgöra eller av någon annan anledning inte kräver hyperkoncentration.

Uppskjutarsjukan: Det finns många orsaker till att man drabbas av uppskjutarsjuka. Kanske är du uttråkad och understimulerad. Eller tvärtom: överstimulerad och superstressad och behöver en rejäl paus. Eller så har du prestationsångest. Eller så ligger deadline så långt fram att det inte känns som någon sport att sätta igång redan nu. Oavsett anledning så ligger det du ska göra där i bakhuvudet och gror och stjäl en massa mental energi som du kunde ägna åt annat.

En strategi är att börja smått. För oftast känns det jobbigast innan man satt igång. Sen är man mitt i smeten och det hela går av bara farten.

Be om en prestationskontroll. Tala om för någon annan vad du behöver få gjort idag med uppmaningen att personen i fråga ska höra av sig hur det har gått. För de flesta av oss tar det emot att säga att vi inte gjort det vi skulle för att vi istället surfade på hur man tovar en tehuva av dammråttor.

Se till att ha begränsade arbetstider. Nej, ingen säger upp sig för att sedan göra sitt bästa för att få livet att likna det man hade som anställd. Men begränsade arbetstider har sina fördelar, t ex så är det lättare att känna att du är ledig när du är ledig. Men då måste du jobba undan först. Friheten som kommer med frilansandet är fantastiskt men precis som med superkrafter så måste man använda sina förmågor med klokhet. Det är bättre att spara de fria dagarna till sommaren, sportlovet eller helgerna än att göra varje dag till något slags frilanstivoli där karusellen går runt, runt men du inte kommer någonstans.

Sist men inte minst: Tänk på pengarna. Uff, där satte jag in stöten. Rakt i mellangärdet. Men det är sant. Ju mer effektiv du är, desto mer pengar kan du tjäna. Det är en tanke som borde få ditt inre effektivitetsmonster att yrvaket ruska på huvudet.

Fakta

Webbläsartillägg som obönhörligt och å det pinligaste avslöjar vårt slösurfande (redaktören testade – och begravde sig i skämskudden):
WasteNoTime – för Safari och Chrome
StayFocusd – för Chrome
RescueTime – för alla plattformar
Här finns recensioner av liknande verktyg.

SAMMA FÖRFATTARE +