SFÖ-konferens 2022

Sola i Karlstad

25 mar, 2022

Som de flesta nog redan vet är begreppet ”Sola i Karlstad” inte en uppmaning att bli solbränd i stan. Även om Karlstad låg i topp 10 när det gällde soltimmar i landet förra sommaren finns det andra platser att få mer färg på.

Eva Lisa Holtz, också känd som ‘Sola i Karlstad’, en solig dag i Karlstad. En skulptur av Herman Reijers. Eva Lisa Holtz, också känd som ‘Sola i Karlstad’, en solig dag i Karlstad. En skulptur av Herman Reijers. / Foto: Kristian Niemi/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Det är i stället en dialektal bestämd form av ”sol”, och solen har blivit Karlstads symbol på olika sätt. Här finns till exempel Sola-båtarna som transporterar turister i Klarälvens delta och om du ser ett företag som heter något med ”Solstadens” är det oftast ett Karlstadsföretag. Solen är numera också kommunens logotyp, med en stiliserad och glad sol ritad av konstnären Lasse Sandberg, och Karlstads Universitet har förstås även de en variant på solen som symbol.

Från början syftade uttrycket dock inte på själva solen på himlavalvet utan på en person med ett ovanligt glatt och soligt humör. Den som beskrevs som ”Sola i Karlstad” hette Eva Lisa Holtz och drev ett värdshus i Karlstad på 1700-talet. Värdshuset kallades kort och gott för ”Solas” och låg där Mitt i City-gallerian ligger idag. Du kanske redan har sett Eva Lisa på bilder vi har lagt upp inför konferensen, där hon står staty utanför Stadshotellet i en tolkning av skulptören Herman Reijers.

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +