Styrelsen informerar

Senaste nytt från styrelsen

4 apr, 2023

Styrelsen informerar om sitt arbete.

Vid denna tid på året är Sverige som mest ”avlångt”. Nere i Skåne kan undertecknad redan fika på uteservering, men i stora delar av Svea Rike är det fortfarande vinter. Vi i styrelsen hoppas att du njuter av våren, oavsett om det är i form av värme eller snö. Kanske har du tillfälle till en välförtjänt ledighet några dagar över påskhelgen.

Styrelsens senaste fysiska möte var den 3-4 februari i Stockholm. Sedan dess har vi även haft flera Zoom-möten. Bland annat har vi avhandlat framtida samarbete med språkföretag i nya former (eftersom vi ju håller på att fasa ut våra företagsmedlemmar), olika praktiska spörsmål kring tolkmedlemskap i SFÖ, ny konsult för webbplatsen, vår interna FB-grupp samt verksamhetsplan och verksamhetsberättelse inför kommande årsmöte i maj.

En fast redaktion för e-versättaren håller på att bildas, och jag (Maria) är sammankallande. Vi har möten via Zoom var tredje onsdagseftermiddag. Vill du vara med så mejla e-versattaren@sfoe.se.  Vi är bland annat på jakt efter dig som vill skriva artiklar, och dig som är duktig på webb, marknadsföring, copy-text eller korrekturläsning. Vill du bara göra punktinsatser, t ex skriva eller korrekturläsa en artikel, så är det också välkommet.

Styrelsens senaste framtidsspaning handlade om EU-kommissionens nya riktlinjer enligt vilka frilansare kan organisera sig kollektivt. Att organisera t ex frilansande översättare och tolkar kommer inte längre att betraktas som olaga kartellbildning. Frågan som inställer sig på lång sikt är huruvida SFÖ-SAT som branschorganisation på sikt bör bli mer av en fackförening. Inga svar är givna, men vi ser fram emot att diskutera saken med er medlemmar, bland annat på konferensen i Umeå.

Vi önskar dig en fin vår! Hoppas vi ses i Umeå i maj!

För styrelsen,

Maria Gustafsson

SENASTE INSLAG +