SFÖ-konferens 2022

Sandgrund – från danspalats till Lars Lerin

24 feb, 2022

På SFÖ-konferensens fredagskväll samlas vi på Sandgrund Lars Lerin – en av Värmlands största turistattraktioner med en oslagbar samling av Lars Lerins akvareller och med intressanta gästutställare (Inge Schiöler när vi kommer dit).

Lars Lerins konsthall. Lars Lerins konsthall. / Upphovsrätt: Lars Lerin.

Guiderna introducerar konsthallen kl. 17.30, och därefter blir det fri rundvandring i den fantastiska lokalen, där vi får lära känna teveaktuelle Lars Lerins konst och liv, innan vi återvänder till CCC för fördrink och middag.

Sandgrund byggdes som restaurang 1960, på udden som delar den mäktiga Klarälven i de två grenar som omsluter Karlstad. Arkitekten Uno Asplund skapade en modernistisk byggnad med luft, ljus och vida vyer mot Klarälven – unik för sin tid och internationellt uppmärksammad. På 1970-talet utvecklades restaurangen till ett av Sveriges mest kända danspalats där alla de stora dansbanden uppträdde. De flesta värmlänningar 60+ lär ha svängt sina lurviga på Sandgrund och inte så få har funnit sin livspartner i vimlet!

Dansbandens storhetstid gick mot sitt slut och 2011 köpte Karlstad kommun lokalen. Ny hyresgäst blev den uppskattade akvarellisten Lars Lerin. Under de tio år som gått har Sandgrund Lars Lerin utvecklats till en turistattraktion som lockar besökare från hela Sverige.

Själv har jag tagit mången svängom på Sandgrund på 70-talet, och via min far som samlade värmländsk konst och som kände och följde Lars Lerin sedan hans debut känner jag stor delaktighet i Sandgrund. Det är med glädje (och lite stolthet!) som jag tillsammans med övriga konferensgruppen välkomnar vännerna och kollegorna i SFÖ till en garanterat oförglömlig konstafton på kära gamla Sandgrund! Danssuget får vi däremot spara till lördagskvällens bankett!

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +