Teknik

Ny fån? Fånigt!

18 jun, 2020

Visst är det kul att få leka med en ny smarttelefon. Men är det värt priset?

/ Foto: iStock.

Andelen svenskar (12 år eller äldre) som har en egen smarttelefon (Språkrådets rekommendation för översättning av smartphone) har enligt Internetstiftelsen passerat 90 procent, och det ser nog ungefär likadant ut i den övriga industrialiserade världen, även om Sverige ofta ligger i framkant när det gäller acceptans för ny teknik. Android och Iphone har ungefär lika stora delar av kakan, med liten övervikt för Iphone. Andelen som saknar mobil (eller kanske inte saknar den alls när man tänker efter) är 2 procent och minskande.

Sannolikt är det detta enorma genomslag för en produkt som inte ens fanns för 20 år sedan (Ericsson R380 från år 2000 var först på banan), och en funktionsuppsättning vars omfattning och kvalitet ökar snabbare än vanliga dödligas fantasi hinner med, som gör att försäljningen går allt sämre. Nästan alla har idag en smarttelefon, och även om de allra senaste och dyraste modellerna har mera minne, vassare kameror och mer häpnadsväckande funktioner än sina föregångare börjar allt fler inta den sunda inställningen att den gamla fånen, som har gjort god tjänst i flera år och som har allt som vardagen och jobbet kräver, och en hel del till, faktiskt får hänga med ett tag till. Tekniknördar må lockas av de allra senaste modellerna, men den bredare kundkretsen går inte längre att locka med mera bling-bling, och ety följande tidsinsats för att lära sig de nya funktionerna. Den inställningen har gett upphov till ett stort antal små reparationsverkstäder (och utrymme för duktiga entreprenörer med litet kapital) där man kan få glas och batteri bytt för en rimlig penning.

“Den bredare kundkretsen går inte längre att locka med mera bling-bling.”

En annan växande marknad är den för begagnade smarttelefoner, som enligt Computer Sweden under senare år har ökat med 13 procent per år, en ökning som analysföretaget IDC väntar ska fortsätta i samma takt. Utvecklingen återspeglar för övrigt den som vi redan har sett på PC-sidan – de som sysslar med annat än avancerade spel och rörlig grafik behöver inte det senaste på processorsidan utan klarar sig utmärkt med en professionellt renoverad dator som är några år gammal och kostar hälften av en ny.

Swappie.com har annonserat intensivt i Sverige under det senaste halvåret, och www.inrego.se, som redan var en väletablerad leverantör av begagnade datorer, satsar numera tungt på begagnade smarttelefoner. En Iphone 7 går loss på väl under 2 000 kr och en Iphone 8 hamnar runt 4 000. Säkert går det att hitta billigare kap på Blocket, men då ska man tänka på att om företaget köper en begagnad telefon från ett välrenommerat företag har den garanti (vanligen sex månader), den är avdragsgill och man får lyfta momsen.

SAMMA FÖRFATTARE +