
Medicinteknik uppfattas ofta som en smal bransch bland översättare, men faktum är att det finns nästan en miljon olika medicintekniska produkter, vilket kan jämföras med att det ”bara” finns cirka 100 000 olika läkemedel. Den svenska marknaden omsätter cirka 100 miljarder kronor per år och på ett vanligt sjukhus finns över 1 000 medicintekniska utrustningar. Sverige har varit ledande på många medicintekniska områden. Exempel på svenska uppfinningar är pacemakern, strålkniven och ultraljudsdiagnostiken.
Medicintekniska produkter styrs av olika regelverk och tusentals standarder. Det centrala EU-regelverket är MDD (Medical Devices Directive), rådets direktiv 93/42/EEG om medicintekniska produkter. Detta motsvaras till stora delar av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2003:11) om medicintekniska produkter. 2017 antogs en ny lagstiftning inom EU som successivt är på väg att ersätta de gamla direktiven. Den nya lagstiftningen samlas i MDR (Medical Devices Regulation), förordning (EU) 2017/745 om medicintekniska produkter.
Vad gäller standarder så innehåller dessa mer produktspecifika krav. Eva gav en kort förklaring till hur standardbeteckningarna är uppbyggda, läs mer om det på SIS webbplats.