Dropbox

När filuren bara försvinner

2 sep, 2019

Att lyfta några filer från en mapp med ctrl-X och lägga dem i en annan med ctrl-V funkar. Oftast.

/ Foto: iStock.

Men när det inte funkar, utan råkar bli knut på någon av processorns intrikata hjärnvindlingar i det avgörande ögonblicket – då hjälper ingen konventionell backup, eftersom en sådan bara kopierar med visst mellanrum. De flesta har säkerhetskopiering inställd på varje dygn, även om Mac-världens Time Machine och motsvarigheten i Windows 10, med det mindre upphetsande namnet Filhistorik, ger förutsättningar att öka frekvensen.

Här ska vi istället titta på den relativt nya, och ännu inte särskilt kända, funktionen Rewind i Dropbox. (Varför det heter Rewind förstår bara vi som har varit med ett tag!)

Dropbox är en enastående lätthanterlig tjänst som till en början (2007) främst var avsedd att synka arbetsmappar mellan olika personer. Vi översättare använder nog oftare Dropbox för att synka en viss mapp mellan olika datorer – t.ex. så att CAT-verktygets databaser är uppdaterade både på den bärbara resedatorn och den stationära hemmadatorn, och dessutom snabbt kan laddas ner till en ny dator om brand, utpressningsvirus, apokalypsen eller något annat olägligt skulle inträffa.

I Dropbox, samtliga versioner utom den kostnadsfria, finns sedan en tid funktionen Rewind. Man går till den mapp varifrån man har lyckats radera eller på annat sätt sabba några viktiga filer. Klicka på Rewind. Välj ett datum. Då visas en lista över allt som har hänt med filerna i den aktuella mappen det datumet, och exakt när. Det kan vara frågan om flyttning, radering, namnändring eller vad som helst.

Kostnad för Dropbox

– Basic: 2 GB lagring, ingen rewind, kostar gratis
– Standard: 3 TB lagring, rewind, 10 eur/mån
– Advanced: Obegränsad lagring (men bara från en st. mapp), rewind, 15 eur/mån

Tiden för varje händelse visas. Det är bara att välja en lämplig tidpunkt och låta Dropbox spola tillbaka dit, varefter man tittar på de aktuella filerna och hoppas på det bästa. Ett varningens ord i sammanhanget – allt annat i Dropbox kommer också att spolas tillbaka till den valda tidpunkten, så flytta ut senare ändrade filer ur Dropbox-mappen innan du börjar experimentera med tidsresor. Om problemet bara är att man har råkat radera några filer för mycket är den enklaste metoden att bara klicka på ”Show deleted files”, så undviker man det sistnämnda problemet. Om filen finns kvar, men du vill återgå till en tidigare version av den, högerklicka på de tre punkterna vid filen i din Dropbox-mapp på webben och klicka på Version History.

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +