Styrelsen informerar

Minikonferenser och AW online

10 okt, 2020
Ersta konferens & hotell. Ersta konferens & hotell. / Foto: Ersta Diakoni.

Den 11–12 september träffades den nya styrelsen på Ersta konferens & hotell för sitt första fysiska möte. På agendan stod bland annat en förenkling och förändring av organisationsstrukturen och de olika sektionerna. En annan viktig punkt var SFÖ:s webbsida som under en längre tid har varit drabbad av driftsproblem och inte minst utmaningar i kommunikationen med leverantören.

I och med att en av de nyinvalda styrelseledamöterna valde att ställa sin plats till förfogande behövde styrelsen få in en ny medlem för att uppfylla minimikravet om antal styrelseledamöter. Som tur var valde Joaquín Moya att ta plats i styrelsen där han kommer att bidra med mycket positiv energi och stor kompetens. Joaquín kommer att vara adjungerad medlem fram till årsmötet då han formellt kan väljas in i styrelsen.

Fortbildningsgruppen arrangerade den 5 november en digital AW med temat ”Vad är god översättningskvalitet?”. Upplägget med paneldeltagare var mycket uppskattad bland de många som deltog online både från Sverige och utlandet, och vi kan se fram emot flera liknande evenemang 2021.

Den 27 november var det dags för höstens minikonferens som handlade om MT. Drygt 60 medlemmar deltog i den digitala konferensen och fick höra Carolina Kühnemann från Translator Scandinavia berätta om deras erfarenheter av att implementera MT i deras arbetsflöde samt deras kunders och översättares syn på MT. Minst lika intressant var det att få höra deras in house-översättare Anne-Marie Silvester berätta om hur hon jobbar med MT och vilka möjligheter och utmaningar hon anser att tekniken ger henne.

I samband med minikonferensen hade styrelsen sitt årliga budgetmöte där det även diskuterades en del andra viktiga punkter. Styrelsen valde bland annat att godkänna webbgruppens förslag till en ny webbyrå, som kommer att bygga upp en ny SEO-optimerad webbplats. Arbetet kommer att påbörjas med en gång, och styrelsen ser fram emot att under våren kunna presentera SFÖ:s nya webbsida som kommer att säkerställa en mycket bättre exponering av SFÖ, göra medlemmarna mera synliga för potentiella kunder och öka trafiken till vår sida.

Från och med januari att skicka ut ett nyhetsbrev till alla medlemmar en gång i månaden där vi samlar matnyttig information om evenemang, utbildningar, frågeställningar med mera. Vi kommer fortfarande att lägga upp information i sociala medier och på hemsidan, så tanken med nyhetsbrevet är att ge en överskådlig helhetsbild av allt som kommer att vara på tapeten under den kommande månaden.

Styrelsen och den otroligt hårt arbetande konferensgruppen har kommit fram till att det till följd av det rådande läget inte är realistiskt att gå vidare med planerna på att göra en hybridkonferens i Karlstad i april nästa år. Vårens konferens kommer därför att bli helt digital endagskonferens som förutom att livestreamas även spelas in så man kan ta del av föreläsningarna i efterhand. Förhoppningsvis kommer läget att förändras så pass mycket till det bättre under det kommande året att vi kan träffas på konferens 2022!

SENASTE INSLAG +