SFÖ-konferens 2019

Med Reventberg

13 apr, 2019

En klok tant från Göteborg.

En klok tant från Göteborg. En klok tant från Göteborg. / Foto: Peter Bolin

Med Reventberg dök upp på scenen som sin rollfigur ”Ortrud Bengtsson”, som enligt presentationen i programmet är en dam som ”plockas fram när det behövs ett sanningens ord om sakernas tillstånd”.

Publiken uppmanades inledningsvis att ropa med i Ortruds slogan ”Nej, nej, nej, till ättestupan!”, eftersom Ortrud var upprörd över att pensionerna i Sverige ligger under EU:s fattigdomsgräns.

Ortrud/Med var klädd som en rejäl äldre ”tant”: foträta skor, handskar, hatt, kappa och tjocka beigea strumpbyxor. Klädseln, och damens sorgsna ansiktsuttryck, samt minimala gestik och mimik, kontrasterade på ett lustigt sätt med hennes sätt att ibland vara grov i munnen (”nu är det bäst att karlarna håller för öronen”). T.ex. avhandlades den första prostatatransplantationen i Sverige, och den manliga anatomin under bältet.

Det var ingen munter syn på det starkare (?) könet som avhandlades. Ortruds väninna Alfhild hade satt in en kontaktannons. ”Hon fick 100 svar. 99 kom från kärringar som sa ”Du kan ta min!”. Skratt från publiken. Ett annat guldkorn av typen grovkorn var: ”Ja, se karlar! Det sägs att de vill ha värme och ömhet. Jag säger bara ’Kasta dem i elementet!’ Då blir de både varma och ömma.”

SAMMA FÖRFATTARE +