Recension

Många grejer med ordföljd är det!

10 okt, 2018

Sara Lövestam är en välkänd person för de SFÖ-medlemmar som brukar åka på konferens – hon har undervisat både oss och våra systerföreningar om språkliga ”grejer” på det mest underhållande sätt.

Positionschema för bisats. Exempelmeningar. Positionschema för bisats. Exempelmeningar.

Här är nu hennes tredje Grejen med-bok: Grejen med ordföljd. Tidigare har vi fått Grejen med verb och Grejen med substantiv och pronomen. Att det här med ordföljd inte är helt självklara grejer kan man ju konstatera i t.ex. texter som ”den blomstertid nu kommer” – det normala vore väl ”kommer nu” – och krångligheter som ”SvD:s granskning av dokumentation hos en amerikansk myndighet visar att samma år som de första US-leasarna skapades, år 2000, bildade Wilmington Trust två dotterbolag på de välkända skatteparadisen [X, Y och Z]” – i stället för ”… visar att Wilmington Trust samma år som de första US-leasarna skapades, år 2000, bildade två dotterbolag…” (som jag, som håller på det här med rätt ordföljd i bisats, skulle ha skrivit).

Hur som helst: Sara (ja, det känns rätt att vara på förnamnsbasis med henne) har som lärare i svenska för invandrare fått inblick i hur svårt det kan vara för den som inte har vuxit upp med vårt språk – hon måste ju förklara alla hur allt hänger ihop. Men det blir svårt för eleverna ändå: ”Som andraspråkstalare måste man […] memorera alla bisatsinledare [en lång radda räknas upp] och sedan komma ihåg att placera inte […] före verbet i de fall en sats inleds med dessa ord. Det är ett helvete.”

Nu ska det väl sägas att den infödda läsaren däremot kanske inte i första hand läser denna bok för att lära sig alla syntaxens irrvägar; hen har ju de flesta av dem i ryggmärgen. Men man kan ändå fascineras av de många förklaringarna och – inte minst – de många språkliga kuriositeter som Sara beskriver men som man aldrig har tänkt på.

Som det där med blomstertiden. Och man kan ju också förundras över hur många knepigheter som man behärskar utan att egentligen vara medveten om det.

Men kanske framför allt blir man underhållen! Trots ämnets allvar är framställningen enastående lättsam och faktiskt mycket rolig.  Det gäller allt från beskrivningarna till exemplen, fotnoterna (”En teve är som en jättestor Iphone men utan Snapchat”, lyder en förklaring för yngre läsare) och illustrationerna – till exempel den uppe till vänster. Men under alla skämt ligger förstås allvar, som i illustration uppe till höger.

Sammanfattningsvis kan man inte annat än lyckönska de invandrare som hade förmånen att ha Sara som lärare (numera ägnar hon sig nästan bara åt författande). Vi andra kan lyckönska oss själva åt att kunna ta del av hennes kunskaper på detta sätt och hoppas på att få se henne på fler konferenser.

Grejen med ordföljd.
Av Sara Lövestam. 179 s. inb, Piratförlaget. ISBN 9789164205841.
149 kr på Adlibris.

SAMMA FÖRFATTARE +