SFÖ-konferens 2019

Korståg med ordkunskap

28 apr, 2019

Hans Christian Nygårdh, mer känd som HC Nygårdh eller H©N för svenska korsordslösare, är en av våra klurigaste korsordskonstruktörer, känd från tidningen Vi, Svenska Dagbladet och ETC m.fl.

Hans Christian Nygårdh på SFÖ-konferensen. Hans Christian Nygårdh på SFÖ-konferensen. / Foto: Malin Skillby .

”Nycklarna ska verka vettlösa”, säger HC Nygårdh. Tanken är att lättnaden ska vara desto större när man äntligen kommer på lösningen. Nycklarna är i det här fallet förstås de ”mer eller mindre gåtfulla upplysningar” (citat från NE) som ska få korsordslösaren att hitta rätt bokstäver att plita i rutorna. I HC Nygårdhs fall är de utan tvekan mer gåtfulla. Eller vad sägs om ”OXENS UVBEGÄR: Missriktad biologisk drift blir omstuvad något som varje plätt snabbt blir”? Lösning: ogräsbevuxen. Den är ett exempel på ”ordstuvning”, eller anagram, ett viktigt arbetsredskap för korsordskonstruktören.

Det finns många andra fiffiga verktyg, bland annat olika former av polysemi: homografer (ord som stavas likadant men har olika betydelse och kan uttalas olika), homofoner (ord som uttalas likadant men vars stavning skiljer sig), oronymer (fraser som låter likadana) och homonymer (ord som har samma uttal och stavning men olika betydelse).

Vad sägs om ”lantlig som en fyllehund” = rustik? ”Lättsinnigt som rotation” = frivolt? Glädjefest = gammankomst? Eller ”äts inte utan sås” = utsäde? Familjen är inte opåverkad – sönerna har tagit med HC Nygårdh till Jamaicas huvudstad Kingston (”bra stad att rasta far i”).

Sedan har vi metanycklarna, som inte bygger på innehållet utan formen, till exempel ”hon har rest i centrum” = kärestan, eller ”kur med två i mitten” = fotvård.

HC Nygårdh säger själv att hans hjärna helt enkelt fungerar så att den ständigt möblerar om språket. Han har många språkarbetande alter egon, bland annat ENZENDO VADDORO (läs högt!), som diktar vackert och tänkvärt.

Ett annat viktigt ordarbete för HC Nygårdh är att hjälpa barn med dyslexi. Han har skrivit Felhund & Co, en lärobok med ordvrängningar som gör att den som har läs- och skrivsvårigheter kan närma sig läsning på ett annat sätt. Den finns även i en översättning till engelska som han själv har använt för att hjälpa barn i Afrika med läs- och skrivsvårigheter.

HC Nygårdh har skrivit fler böcker för den som vill fördjupa sig i korsordskonstruktionskonst och ordvrängeri: Galen i korsord från 2002, med den uttömmande undertiteln En korsordsmakares tankar, korsordshistoria, ordmagi, så gör man korsord, ordgåtor och ordflätor, och Till ords med Nygårdh från 2004 med olika ordlekar.

De gånger jag själv löser korsord som är riktigt enerverande svåra upptäcker jag oftast ett litet H©N i någon ruta när jag har gnisslat tänder och svurit ett tag. Men HC Nygårdh har rätt i att lättnaden är stor när man äntligen kommer på lösningen, vilket kan ta dagar, i alla fall för mig.