Styrelsen informerar

Kansliets flytt, Hieronymusdagen och fler minikonferenser

11 nov, 2018
/ Foto: iStock.

I förra Styrelsen informerar berättade vi att kansliet står inför en flytt från lokalen i Hägersten. I skrivande stund är kartonger och annat nästan färdigpackade och ska lagras i ett förråd. Kansliet kommer att bli i stort sett helt digitalt, åtminstone under en övergångsperiod, tills vi tagit ställning till frågan om fysisk lokal. Vår verksamhetschef Victoria Amanius arbetar även med andra delar av digitaliseringen av SFÖ och tittar nu på olika webbaserade system för bokföring och annat administrativt. Målet är att allt i framtiden ska ske digitalt och inte manuellt, som bokningar till evenemang, webbinarier, kurser etc. Detta är en del av det förnyelsearbete som vi har påbörjat. Det kommer även att ha fokus på att få översättare att tänka mer affärsmässigt och säljinriktat och på att få in nya, unga översättare i SFÖ och få dem att vilja delta aktivt och stanna i föreningen. Vi vill tänka nytt och framtidsinriktat. Översättningsbranschen genomgår just nu en stor förändring och SFÖ måste hänga med i den.

Efter den intensiva långhelgen i september med SLAM-konferensen och det fysiska styrelsemöte som hölls dagarna innan i Lund har vi under hösten haft två populära sammankomster för våra medlemmar, som hållits på flera orter samtidigt, Hieronymusdagen och minikonferenserna, varav den senare gjorde comeback efter ett års paus. I Stockholm hade minikonferensen så många anmälda att vi hade en kölista. På grund av sjukdomsanmälningar kunde dock alla som ville delta vara med.

Hieronymusdagen
Hieronymusdagen firades som vanligt på fyra orter i landet, i Nord med en AW, i Syd med dartspel, biljard och pub och i Väst tillsammans med Göteborgs humanistiska fakultet. Hieronymusfirandet i Stockholm i samarbete med Föreningen Auktoriserade Translatorer FAT kan du läsa mer om i denna artikel.

Minikonferenser
Den 9 november hölls det minikonferenser i Stockholm, Göteborg och Umeå. Som vanligt träffades SFÖ-medlemmar fysiskt för att diskutera ett tema, den här gången prissättning, i år i ett lite nytt format. Heldagskonferensen inleddes med en föreläsning av SFÖ-medlemmen Larissa Ekonoja med rubriken ”Vad är du värd?”. Föreläsningen hölls fysiskt i Stockholm, men webbsändes i realtid till de övriga orterna. Efter det fick alla deltagare på de olika orterna ställa frågor till Larissa, och efter frågestunden gick alla grupper över till att diskutera på varsitt håll. Larissa hade mycket intressant och matnyttigt att berätta och det var en perfekt inledning på diskussionerna om strategier gentemot kunder, tips på hur man kan agera i olika situationer när man ska förhandla om pris, hur man ska förhålla sig till det aktuella ämnet maskinöversättning och efteranalys och mycket mer. I Stockholm fortsatte de som ville diskussionerna på hotell Scandic Malmen på en spontan ”SFÖ-pub”.

Minikonferenserna var mycket uppskattade och vi fick även frågan om att införa möjligheten för enskilda medlemmar att följa dem via webben. Vi i styrelsen tar det med oss, och överväger att öppna upp för det nästa gång, så att vi håller konferenserna som en kombination av fysiska möten och webbinarier. Många ville även att det skulle anordnas fler webbinarier, vilket fortbildningsgruppen också planerar att göra under det kommande året, varav en del kommer att vara kostnadsfria för medlemmar. Deltagarna på minikonferenserna bidrog med massor av bra tips på teman till webbinarier de skulle vilja gå på. Har du själv en bra idé till ett webbinarium? Kontakta fortbildningsgruppen med dina tips!

Den 30 november–1 december träffas styrelsen återigen för ett fysiskt möte i Södertälje, som även är platsen för SFÖ:s konferens 2019! Då kommer styrelsen att bekanta sig med konferenslokalerna och hotellet och även prova på maten på styrelsens årliga julmiddag. Boka in SFÖ-konferensen i Södertälje i kalendern redan nu! Denna konferens i fullformat genomförs 5–7 april 2019. Mer information kommer, så håll utkik!

SENASTE INSLAG +