Styrelsen har ordet

Jubileumsår för SFÖ

5 jan, 2020

Tänk att det har gått 30 år sedan SFÖ grundades.

Mycket har vi gjort i SFÖ under våra 30 år. Någon som känner igen sig på denna bild från förra millenniet? Mycket har vi gjort i SFÖ under våra 30 år. Någon som känner igen sig på denna bild från förra millenniet? / Foto: Björn Olofsson.

Jag är nu inne på mitt tredje år som ordförande för SFÖ. Jubileumskonferensen i Umeå blir min 17:e SFÖ-konferens i rad. Jag har varit med ett tag nu. Jag blickar tillbaka och minns dessa fantastiska konferenser och blir nostalgisk. Jag minns min första konferens då jag som nyutexaminerad från universitetet och anställd som projektledare och översättare på Translator Scandinavia, gav mig in i översättarhavet med stapplande steg.

Året var 2004 och konferensen hölls i Uppsala. Jag kom snabbt att språka med numera SFÖ-veteranen Björn Olofsson (denna tidnings chefredaktör), som är den första SFÖ:aren jag minns att jag fick kontakt med. Jag fortsatte att åka på konferenserna, från och med tredje året som frilansare och alldeles egen. Det var snabbt flera SFÖ-medlemmar med fler år på nacken i föreningen som tog mig under sina vingar. Vi dansade, pratade översättning och livet och de presenterade mig för många andra trevliga människor. Den årliga SFÖ-konferensen blev för mig årets roligaste händelse, något jag såg fram emot varje vår. Översättare kan vara ett ganska ensamt och osocialt yrke, och även om vi översättare nog alla har en ådra av ensamvargar i oss så är åtminstone jag också en väldigt social person emellanåt. Och på konferenserna märkte jag att jag inte var ensam om det. Som de dansade! Och pratade! När de väl släpptes ut på grönbete en gång om året …

Jag vill att våra nya medlemmar ska få samma upplevelse av SFÖ som jag. Upplevelsen av att välkomnas in i gemenskapen, att få känna sig glad och trygg och vilja träffa oss mer. Att de nya översättarna, precis som jag gjorde, ska se fram emot de där tillfällena att umgås med andra i samma situation och dela med sig både på det privata och det yrkesmässiga planet. Mitt lilla bidrag till det som ordförande är att tillsammans med vår verksamhetschef Victoria Amanius återigen bjuda in nya medlemmar och medlemmar som kanske inte varit på SFÖ-konferens tidigare eller som kanske bara varit där någon gång till att äta lunch med oss på konferensen i Umeå.

Det är en upprepning av ett vinnande koncept från förra året, då det togs emot väldigt positivt av dem som var med på konferensen i Södertälje. En ny medlem sa till och med att vår lunchinbjudan var anledningen till att han över huvud taget vågade sig till konferensen!

Så alla som läser det här som känner att de behöver komma in lite mer i SFÖ-gemenskapen – följ med oss på lunch i Umeå, på lördagen eller på söndagen eller båda dagarna! Vi ser fram emot att lära känna dig lite mer!