Björns hörna

Inventera mobförrådet och håll koll på Castor fiber!

17 mar, 2022

Nobody expects the Spanish Inquisition … och beredskap på Putins invasion av Ukraina fanns tydligen endast hos bästisen Trump. Hur som helst, som landet ligger kan det faktiskt vara läge att läsa MSB:s publikation ”Om krisen eller kriget kommer” och inventera hushållets mobförråd.

Björn Olofsson reflekterar från sin hörna. Björn Olofsson reflekterar från sin hörna. / Foto: Anna Rovelli Olofsson.

Detta att ha vattendunkar, konserver (gärna också en konservöppnare!) för att hålla sig vid liv under några veckors belägring är definitivt en god idé för oss alla, och en vevradio, tillika USB-laddare är det likaså. Rödsprit till campingköket är en självklarhet – man behöver inte gå till min käre faders ytterligheter – han grävde ner 600 liter bensin i grönsakslandet under oljekrisen på 70-talet (och jag hoppas han grävde upp faten igen). Kontanter rekommenderas också av MSB – kanske behöver vi en gammal KGB-agent för att väcka liv i den goda ordningen att betala såväl skumma som mindre skumma inköp kontant.

“Jag vill påstå att en UPS-enhet för avbrottsfri kraft är den bästa initiala investeringen.”

Men hur ska vi översättare tweaka MSB:s anvisningar för våra förutsättningar? Givetvis måste mobförrådet kompletteras med x kilo kaffe, men den springande punkten är att vi behöver hålla produktionen i gång även under försvårade omständigheter – tänk cyberangrepp och störd elleverans. Omfattande störningar av det slaget kan vi inte freda oss mot, men det gäller att kunna rida ut problem av det mindre formatet – typ sådana som de lokala bävrarna regelmässigt orsakade i mina barndomstrakter (fast det var mysigt med långa strömavbrott, brasa och stearinljus!).

Jag vill påstå att en UPS-enhet för avbrottsfri kraft är den bästa initiala investeringen. En APC Back-UPS Pro 1500 går loss på fem lakan och håller en stationär dator i gång bortemot en halvtimme och en laptop mycket längre. Längre störningar skulle kunna lösas med ett bensindrivet elverk – kostar runt 10 000 kr (och ger en ny aspekt åt pappas nedgrävda bensinfat).

Före elverket bör man dock investera i en reservdator med i princip samma kapacitet och med samma program installerade som den ordinarie datorn. Det handlar inte om om en dator (eller hårddisk) lägger av, utan när den gör det – med Putins hjälp eller utan. Reservdatorn ska kontinuerligt spegla innehållet i den ordinarie – via en tjänst som Dropbox eller via lokal uppkoppling. Testa ofta att det fungerar! Jag gör det när jag är på resande fot. Stänger av kontorsdatorn, sätter mig på tåget eller bussen, öppnar laptopen och hittar alla filer, TM och termbaser på exakt samma plats och i exakt samma filstruktur som på kontorsdatorn (det kräver lite jobb och eftertanke med partitionering).

Internet måste alltid funka, det duger inte att bara ha en väg ut i cyberrymden. De flesta av oss som bor på större orter har fiberuppkoppling ­– bra där. Att det robusta koppartrådsnätet för tal och internet läggs ner i rask takt är en beredskapsmässig skam av samma dignitet som det döende kontantsystemet – men nu ska jag tappert försöka att inte bli politisk och hänga såväl regering som opposition … Hur som helst, alternativet till fibern är mobilen som de flesta av oss kånkar med oss i alla lägen – lämpliga som olämpliga. Gör din mobil till en hotspot som kan dela ut internet till behövande, se till att laptopen kopplar upp till mobilen automatiskt och förse kontorsdatorn med en wifi-adapter (200 spänn på Kjell) så att den kopplar upp sig till mobilen lika lätt som laptopen. För vännerna i glesbygd är det inte lika enkelt, men hur ni än gör – ni måste ha minst två maskhål mot cyberrymden.

“För vännerna i glesbygd är det inte lika enkelt, men hur ni än gör – ni måste ha minst två maskhål mot cyberrymden.”

Backup är något jag kan lägga ytterligare ett par tusen ord på, men det får jag inte för redaktören, och jag utgår från att samtliga läsare av denna text har backup både lokalt och i molnet – allt annat är oprofessionellt.

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +