Styrelsen informerar

Intensivt arbete i styrelsen

5 dec, 2022
/ Foto: iStock. / Foto: iStock./ Foto: iStock.

Fredagen den 25 november samlades styrelsen i Malmö för ett efterlängtat fysiskt möte. Det blev intensiva dagar med mycket jobb, då bland annat budgeten för nästa år skulle spikas.

Helgen kröntes dock av styrelsens traditionella julbord – denna gång ett klassiskt skånskt sådant med alltifrån ål och tusen sorters sill till viltpatéer och Janssons frestelse. Och massor av traditionella julgotter! Vår brittiska styrelseledamot fick smaka svensk julmust för första gången. Vi andra i styrelsen tror att han kanske äntligen förstår varför försäljningen av coca cola går ner i Sverige under julhelgerna! Staffanstorps Gästis har verkligen ett julbord man vill tillbaka till!

Veckan innan styrelsemötet var ordförande Elin Nauri Skymbäck också nere i Malmö på NTIF (Nordic Translation and Interpretation Industry Forum) på hotell Malmö Live. Där hade hon bland annat ett möte med representanter för språkföretag och översättarorganisationer i de nordiska länderna. Det bestämdes att man skulle försöka få till en nordisk plattform där organisationer för språkföretag och översättarorganisationer kan samarbeta. På plats var, förutom SFÖ och Språkföretagen, även en representant för ytterligare en översättarorganisation i form av ordföranden för Translatørforeningen i Danmark samt representanter för organisationer för språkföretag i Finland och Estland. Samarbetet kommer att inledas med en träff via Zoom och senare ett fysiskt forum.

Det lär knappast ha undgått någon att SFÖ från och med årsskiftet kommer att välkomna auktoriserade tolkar! Vi har låtit vår webbleverantör utöka vår medlemsdatabas sökfunktion med ”auktoriserad tolk” och den är i stort sett klar och kommer att vara på plats i början av 2023. Vi har även uppdaterat vår företagsförsäkring så att tolkmedlemmarna kan teckna en lika förmånlig försäkring som översättarna! Vi välkomnar alla auktoriserade tolkar (från SAT och andra) att gå med i SFÖ 1 januari. Dessutom vill vi uppmana tolkar att engagera sig i SFÖ:s arbete på tolkområdet. Kontakta vår styrelseledamot Maria Gustafsson, om du vill vara med och utforma tolkarnas del av SFÖ!

Vår webbplats är up-and-running och det är viktigt att uppdatera sin medlemssida om man vill synas för potentiella kunder! Lika viktigt är att lägga in ett foto i profilen. Har du inte gjort det än, så gör det så fort som möjligt. Fler medlemmar mer foton och text i sina profiler gynnar alla medlemmar i sökmotorerna! Har du frågor om hur du gör eller annat som gäller medlemssidorna, skicka ett e-postmeddelande till oss i styrelsen.

■ Styrelsen kommer att kalla till ett informationsmöte via Zoom om styrelsens arbete och nya rutiner inom föreningen för alla medlemmar. Det kommer att hållas i januari, vi återkommer med tidpunkt.

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för att skriva artiklar till e-versättaren! Att skriva en artikel om ett ämne som intresserar dig (och andra översättare eller tolkar) är inte bara roligt, det är ett utmärkt sätt att synas mer på webben, marknadsföra dig själv och visa att du är en aktiv skribent. Mejla till e-versattaren om du har uppslag till en bra artikel!

Vi önskar alla medlemmar mysiga stunder med nära och kära så här inför helgerna!

Styrelsen