Styrelsen informerar

Första fysiska styrelsemöte på över ett år

10 sep, 2021
Styrelsen (plus verksamhetschefen) träffades fysiskt i Stockholm 3-4 september i år. Det var första gången på över ett år. Styrelsen (plus verksamhetschefen) träffades fysiskt i Stockholm 3-4 september i år. Det var första gången på över ett år. / Foto: Privat.

Första helgen i september hade vi vårt första styrelsemöte på över ett år då vi kunde träffas fysiskt. Vi sågs i Stockholm för ett glatt återseende på fredag eftermiddag, åt middag tillsammans på kvällen och fortsatte mötet under lördagen. Det gör väldigt stor skillnad att kunna prata direkt med varandra, ha ögonkontakt, se kroppsspråk och höra varandras röster i verkligheten. Det är bra att kunna växla om med webbmöten, men det blir så mycket roligare och effektivare att förankra arbetet med fysiska möten med jämna mellanrum.

SFÖ har redan förnyat sig en hel del på det digitala området, bland annat i samband med den digitala konferensen och årsmötet i våras. Nu ligger fokus på en ny webbplats för SFÖ, med en vassare databas och även en ny nätprodukt som vi ser fram emot att kunna presentera senare i höst.

När det gäller de efterlängtade fysiska mötena blir det första –om inget oförutsett inträffar– Hieronymusdagen tisdagen den 30 september, som kommer att anordnas på plats i Stockholm med efterföljande middag på kvällen. Mer information kommer inom kort. Vi planerar också att anordna AW på övriga orter där det finns tillräckligt med SFÖ:are som vill samlas på kvällen och prata språk och annat IRL.

Nästa aktivitet blir höstens minikonferens på förmiddagen fredagen den 19 november. Den kommer att hållas på digitalt, på konferensplattformen Remo, så att så många som möjligt kan vara med. Ämne meddelas senare. Även där planeras AW på kvällen efteråt både i Stockholm och på andra orter.

Därefter är det dags för nästa stora evenemang: konferensen i Karlstad 6-8 maj 2022. Konferensgruppen är i full gång med förberedelserna inför denna första fysiska konferens sedan Södertälje 2019.

Den 19 augusti deltog ordförande Elin Skymbäck i ett symposium om vad anordnat av vår finska systerförening FÖTF, Finlands tolk- och översättarförbund, med representanter från både akademin och översättningssidan. Temat var bristen på översättare från finska till svenska och hur man ska trygga en återväxt av översättare i den språkkombinationen då medelåldern bland översättarna är hög och mängden som ska översättas stor. Minna Holmberg från EU-kommissionen, som deltog i symposiet, underströk att en stor del av de svenska översättarna även från de övriga EU-språken snart går i pension och att det finns ett stort behov av översättare vid EU-institutionerna.

Kort sagt hade vi ett väldigt trevligt och produktivt möte som gav mycket inspiration. Nu ser vi fram emot höstens och vårens evenemang!

SENASTE INSLAG +