Praktiska tips

Fem ovanliga men effektiva tips för bättre korrekturläsning

2 maj, 2021

Oliver Dirs ger några tips för att hjälpa översättare att upptäcka fler fel vid korrläsning.

/ Foto: iStock

Oavsett hur skarpögd man är så är det lätt att stirra sig blind när man korrekturläser stora textmängder. En självklar lösning är att ta en paus för att sedan ta sig an uppgiften på nytt, men om leveransen är nära förestående kanske det inte är ett alternativ. Om du inte längre ser skogen för alla träd kan du därför prova dessa lite mer ovanliga tips för att se texten med nya ögon.

Byt bakgrunds- och textfärg: Vi använde denna metod när jag jobbade på en nyhetsbyrå och det fungerar verkligen. Precis som flera av tipsen nedan lurar detta hjärnan så att den tror att den ser ett helt nytt dokument. Att till exempel byta till vit text på blå bakgrund gör att du ser texten i ett nytt ljus. För att göra detta i senaste versionen av Microsoft Word väljer du Design > Sidfärg.

Lyssna på texten: Använd funktionen ”Läs upp” i Word eller en webbtjänst som Natural Readers eller Ispeech som läser upp din text. Luta dig tillbaka och lyssna noga; det är otroligt hur många förbättringar du kan hitta när du använder öronen i stället för ögonen. Denna metod är mycket bra, inte bara för att upptäcka fel, utan även för att finjustera texten i exempelvis ett vd-ord eller ett pressmeddelande.

Läs din text baklänges: Inte ord för ord så klart, men genom att skumläsa texten samtidigt som du skrollar uppåt. Jag tänker på det som att leta loppor på en hund genom att kamma mot pälsriktningen för att kunna upptäcka sådant som sticker ut. Att läsa baklänges hindrar ögat från att gå framåt i textens naturliga flöde och då missa felen.

Kolla det första sist: När du är klar med korrläsningen, gå alltid tillbaka till början och kontrollera rubriken och första stycket en gång till. Det är trots allt det första intrycket som räknas. Och glöm inte att kolla att rubriken fortfarande är relevant efter dina ändringar i brödtexten – texten har nu kanske en annan tonvikt som kräver att rubriken justeras?

Läs en papperskopia eller motsvarande: För inte så länge sedan var det självklart att korrekturläsa på papper, men numera känns det lite gammaldags (inte minst med tanke på miljön). Ändå är det guldstandard när det gäller korrläsning. Man lägger helt enkelt märke till fler fel på papper än på en skärm. Ibland korrar jag fortfarande på papper om innehållet är extra viktigt. Om du har en Kindle är ett annat alternativ att mejla dokumenten till den och korra dem där. Mer information finns på denna länk. Du kan även konvertera dokumentet till PDF-format för att få känslan av att läsa texten för första gången.

Den engelska versionen av denna artikel hittar du på LinkedIn.

SAMMA FÖRFATTARE +