Nyheter

Digital samverkan mellan SFÖ-medlemmar i utlandet

21 feb, 2022

Efter att ha varit medlem i SFÖ några år men inte kunnat vara med på event som Hieronymus, AW och fysiska utbildningsdagar föddes idén till att undersöka om det finns intresse för ett medlemsnätverk för SFÖ-översättare som bor utanför Sverige.

/ Foto: iStock.

Personligen befinner jag mig på den amerikanska östkusten och även om jag reser tillbaka till Sverige då och då så har jag hittills inte lyckats pricka in någon SFÖ-träff vid mina besök hemma. Dessutom innebär tidsskillnaden till Sverige att man som utlandsmedlem ofta missar även digitala aktiviteter, beroende på när de går av stapeln svensk tid.

I slutet av januari bjöd jag och Tess Whitty (också SFÖ-medlem boende i USA) in till en första digital träff för alla SFÖ-medlemmar som bor utomlands. Ett 15-tal entusiastiska medlemmar från Frankrike, Tyskland, Italien, England, Nederländerna och USA slöt upp under en dryg timmes möte via Zoom. Efter en allmän diskussion pratade vi lite om mål och planer för 2022 och bestämde att träffas igen före sommaren. Då är planen att vi ska diskutera om vad vi gör för att hålla svenska språket levande och aktuellt och eventuella språkliga utmaningar vi upplever då vi bor i ett annat land än vårt målspråksland.

Håll utkik efter inbjudan till nästa träff som kommer via e-post från kansliet. Vi hoppas många kommer med och att vi kan bygga ett forum för SFÖ-översättare i utlandet där vi kan lära av varandra och utbyta idéer och tips.

SFÖ i världen

■ Av SFÖ:s medlemmar bor 160 utomlands utspridda i hela 27 länder utöver Sverige:

Tyskland 32, Storbritannien 31, USA 15, Frankrike 12, Danmark 9, Finland 8, Spanien 8, Italien 7, Kanada 6, Nederländerna 6, Norge 6, Estland 3, Schweiz 3, Belgien 2, Australien 1, Brasilien 1, Chile 1, Island 1, Israel 1, Japan 1, Marocko 1, Polen 1, Portugal 1, Thailand 1, Ungern 1.

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +