Redaktören har ordet

Dags att kila vidare!

10 sep, 2020

Efter fem år som chefredaktör blir det här min sista redaktörsruta.

/ Foto: Privat.

Vet ni vad – det här blir min sista redaktörsruta! Efter att ha haft ansvaret för Facköversättaren i fem år känner jag att jag har sjunkit lite väl djupt i mina egna hjulspår – det är dags för nytänk! Från nummer 4/2020 har vi en sprillans ny chefredaktör, vars namn jag inte avslöjar ännu, men bara för spänningens skull kan jag nämna att hen är avbildad i detta nummer! Dock måste jag göra dem besvikna som nu hoppas att därmed slippa jobbiga artiklar om översättningsteknik och läskig maskinöversättning. Så länge jag får för chefredaktören tänker jag hänga kvar i redaktionen, tillsammans med Mats Linder och Marie Ramel, och skriva om just sådana saker, om utbildning av nya kollegor och konkurrenter – och naturligtvis löpande rapportera om förberedelserna för SFÖ-konferensen i Karlstad i april 2021!

Det börjar vi med redan nu, och så har vi såklart några artiklar om den senaste utvecklingen hos SDL och memoQ, hos MT-uppstickaren ModernMT och om maskinöversättning och efterredigering – denna gång med viss tonvikt på vad maskinöversättning har för implikationer på översättarutbildningen.

Kvalitet kan vi inte orda nog om. Denna gång återger Mats Linder innehållet i en artikel av Ingemar Strandvik, kvalitetschef inom EU:s generaldirektorat för översättning (världens utan konkurrens största översättningsverksamhet). Läsvärt och tänkvärt.

Tänkvärd och sevärd är den nya filmen ”Översättarna” som börjar dyka upp i de biosalonger som inte har valt att hålla helstängt. Credd till vår recensent, Molle Sjölander, som reste närmare 20 mil för att se rullen och berätta om den!

Vi medlemmar i SFÖ har nu i de flesta fall avslutat våra semestrar, svemestrar och hemestraren bunt glada vykort bifogas! Den 22 augusti samlades vi till årsmöte, vid ovan tidpunkt och under nya och oprövade förutsättningar – och det gick förvånansvärt bra! Sannolikheten är överhängande att det blir mera av den elektroniska varan i framtiden – men samtidigt längtar vi ju efter att träffas … eller hur?

SAMMA FÖRFATTARE +

SENASTE INSLAG +