Björns hörna

Bismarcks besvärande bits

1 nov, 2022

”Aldrig ljugs det så mycket som före ett val, under ett krig och efter en jakt”, lär Otto von Bismarck, järnkanslern som enade Tyskland i slutet av 1800-talet, ha sagt. Det är det inte säkert att han gjorde, men varför förstöra en bra historia med trist källkritik?

Björn Olofsson funderar från sin hörna. Björn Olofsson funderar från sin hörna. / Foto: Anna Rovelli Olofsson.

Ett val har vi bakom oss och ett krig inpå knutarna. Lögnerna var och är legio – det lär inte bli många kvar till den förestående älgjakten. Mina personliga åsikter om den nyligen genomlidna valrörelsen är kända av de flesta, men vill någon ha detaljer går det för sig att bjussa på en bärs på nästa AW!

En intressant diskussion som nyligen blossade upp i Facebook-gruppen Svenska översättare (gruppen rekommenderas varmt!), där många SFÖ:are är medlemmar handlade om sanningshalten i påståenden från marknadens olika leverantörer av klientskydd, mera kända som antivirusprogram. Utlösande faktor till diskussionen var Nortons irriterande sätt att med jämna (och täta) mellanrum förse sina användare med alarmistiska popup-meddelanden om ett eller annat som kan förbättras i datorns skydd – mot rimlig ersättning förstås.

Norton har en dominerande position på marknaden för klientskydd, men uppstickarna är många och starka, så Norton gör väl vad de kan för att kränga extra funktioner till sina befintliga användare.

I diskussionen utkristalliserade sig fyra huvudlinjer:

Klicka bort meddelandena, välj ”visa inte igen” och jobba lugnt vidare
Det finns bättre och mindre störande klientskydd än Norton (x antal tips framlades)
Spara pengar, det behövs inget annat klientskydd än Windows Defender som ingår i Windows
Mac

Jag bestämde mig för att forska lite djupare i saken, och letade upp några olika webbforum och recensionssajter som kunde tänkas ge djupare, och förhoppningsvis neutral information i ämnet. Jag kollade också vad Karl-Emil Nikka, välkänd säkerhetsexpert, har att säga om saken.

Vad webbforum beträffar torde det pålitligaste och mest neutrala i sammanhanget vara välrenommerade av-test.org. Här finns djupgående test av olika klientskydd, samt en lättfattlig översikt över marknaden. Windows Defender (som alltså ingår i MS Windows) får högt betyg, liksom får det tjeckiska gratisprogrammet AVG. Dock får några av de kommersiella klientskydden ännu högre betyg, bland dessa Norton och Bitdefender.

“Risken för att något ska hända är ytterst liten, men konsekvenserna av en olycka så förödande att jag väljer det bästa klientskydd jag kan få till rimlig kostnad i tid och pengar.”

De kommersiella programmen brukar också locka med extra blingbling som lösenordshanterare (går inte att leva utan i dagens läge) och VPN (nödvändigt för att surfa i offentliga miljöer och enastående praktiskt för att gå runt betalväggar till tidningar som tillåter tre gratisartiklar).

Jag har också konsulterat Karl-Emil Nikkas bok Bli Säker, från 2019 – och Nikka litar jag obetingat på. Boken är slutsåld, men ska komma ut som uppdaterad e-bok under hösten 2022.

Jag tycker mig se en samstämmig åsikt att Windows Defender faktiskt är mycket bra och räcker för de flesta ändamål, men att tredjepartsprogram är snäppet säkrare och inte löper samma risk att infiltreras som den välkända koden i Windows. Eftersom jag inte bara har jobbet jag lever på i mina datorer, utan i princip hela mitt privatliv, all min korrespondens, all min ekonomi, alla mina bilder … you name it … resonerar jag ungefär i kärnkraftstermer: risken för att något ska hända är ytterst liten, men konsekvenserna av en olycka så förödande att jag väljer det bästa klientskydd jag kan få till rimlig kostnad i tid och pengar. I mitt fall är det Norton, som jag är van vid sedan många år, men som framgår av av-test är de stora antivirusprogrammen rätt likvärdiga – fast Nikka rekommenderar i första hand Bitdefender.

Vad Mac beträffar har Apple-användare länge levt på att en Mac aldrig kan infiltreras, men den tiden är förbi – Mac-användare har all orsak att vara lika försiktiga som luttrade medborgare i Windows-världen.

Oavsett vilket skydd man har inträffar emellanåt situationen att man tar emot en fil från någon – även från en känd avsändare – som man har en känsla av behöver kollas ett extra varv. Det ideala verktyget för ändamålet är sajten virustotal.com. Hit kan man ladda upp vilken fil som helst och få den kollad med runt 70 olika klientskydd. Tjänsten är gratis. Den ersätter inte ett klientskydd, men är till stor nytta i specifika fall.

Surfa säkert, och låtom oss avundas gamle Bismarck som slapp de här funderingarna – han hade säkert full tillräckligt med andra bekymmer!

SAMMA FÖRFATTARE +