Styrelsen informerar

Avtackningar, en ny styrelsemedlem och nästa konferens i Umeå

10 apr, 2019
Det är redan dags att börja planera för att delta i jubileumskonferensen i Umeå 24–26 april 2020, då SFÖ fyller 30 år. Det är redan dags att börja planera för att delta i jubileumskonferensen i Umeå 24–26 april 2020, då SFÖ fyller 30 år. / Foto: David Ordoubadian.

Vårt senaste styrelsemöte hölls 7–8 april, direkt efter årets konferens i Södertälje. Agendan var proppfull och vi gick igenom den effektivt kombinerat med nyttiga diskussioner om viktiga ämnen för föreningen. I mötet deltog Victoria (7 april), David, Elin, Evalotta, Gunbritt, Jörg, Peter och Örjan.

Avtackning
Styrelsen tackar Sofia Malmgård och Elisabeth Lundberg-Karlsson som nu lämnar styrelsen. Ni har bidragit stort till föreningens utveckling och vi kommer att sakna er! Elisabeth var även årets konferensgeneral och hon och hennes konferensgrupp höll i en fantastisk helg, med nätverkande, workshops, föreläsningar och lek som engagerade alla som var med.

Får vi presentera Gunbritt
På mötet välkommande vi vår nyaste ledamot, Gunbritt Geijer, som övertar Sofias roll som vice ordförande. Gunbritt har en fil.kand. i biologi och kemi, kompletterad med studier i språk (engelska, franska och tyska) och journalistik. Hon har varit verksam som översättare sedan 1990, som projektledare på översättningsbyrå, översättare vid EU-kommissionen och översättare/handläggare på patentbyrå. Sedan 2005 är hon frilans. Hennes språkkombinationer är franska, engelska, danska, norska och tyska till svenska.

Sektionsrapporter
På mötet fick vi rapporter från sektionsansvariga och om styrelseinitiativ under konferensen. Bland annat vi fick en rapport om lunchträffen för nya medlemmar under konferensens första dag som blev mycket uppskattad och som förhoppningsvis återkommer nästa år.

En återkommande diskussion är hur vi når våra medlemmar och nya möjliga medlemmar med information. Bland annat diskuterade vi den nya interna diskussionsgruppen på Facebook där över 25 % av våra medlemmar redan deltar. Men vi förstår att Facebook är bara en av flera möjligheter och vi ser över andra kanaler och funderar på hur vi kan nå även icke Facebook-användare.

Webbplatsen – bara ett skyltfönster eller något mer?
Arbetet pågår för fullt med att utforma ett förslag till styrelsen för uppdatering av föreningens webbplats för att göra den till mer än ett skyltfönster och en kontaktyta för potentiella kunder som söker översättare. Den ska ge mer nytta till medlemmar på många sätt. Direkt under Mina Sidor ska man kunna boka platser på utbildningar och webbinarier, läsa Facköversättaren (som i framtiden kommer att kräva inloggning för att kunna laddas ner), styra vilka utskick via mejl man får från föreningen (annonser om afterwork, vilka regioner man är intresserad av, vilka språkgrupper man vill delta i, osv), delta i interna diskussioner, följa SFÖ:s interna arbete och mycket mer. Arbetet är omfattande och mer information kommer framöver.

Planerna är i full gång för en SFÖ-blogg med olika gästbloggare bland medlemmar.

Styrelsen har även diskuterat föreningens engagemang i SLAM-konferensen, externt samarbete med bland andra systerföreningen i Norden, standardavtal för medlemmar att använda med byråer och synen på efterredigering.

Framtiden
Viktiga frågor som styrelsen aktivt tacklar är inriktade mot framtiden. Vad är viktigt att ta itu med det närmaste året? De närmaste två och fem åren? Sysslar vi med rätt saker just nu? Kan vi ana vilka trender i industrin som väntar runt hörnet?

Dessa frågor är en del av vårt utvecklingsarbete och hjälpar oss att fokusera både på de omedelbara behoven och på den stora bilden för vårt framtidsarbete i föreningen.

Nästa konferens i Umeå!
Nu kan alla medlemmar börja planera för att delta i jubileumskonferensen i Umeå 24­–26 april 2020, då SFÖ fyller 30 år. Det blir en extra speciell sammankomst i Björkstaden då vi firar vår förening och tar sats för de kommande 30 åren. Konferensgeneral är Evalotta Boman som även var aktiv i konferensgrupp 2016 i Umeå. Hon har en gedigen konferensgrupp med sig och programmet börjar redan ta form.

SENASTE INSLAG +