SFÖ-konferens 2019

Ann Törnkvist – följer inte fucking order

12 mar, 2019

Som titeln avslöjar innehåller denna bok en spännande blandning av olika kulturer och språk.

Ann Törnkvist. Ann Törnkvist. / Foto: Books Department of Curtis Brown.

Ann Törnkvist är reporter och författare med svenska, engelska och franska som arbetsspråk. Efter att ha utbildat sig i statsvetenskap och journalism i Storbritannien och USA har hon nu Stockholm och Svenska Dagbladet som bas, men hon har också skrivit för BBC och Al Jazeera. I Svenska Dagbladet rapporterar hon engagerat om samhällsfrågor och kriminalitet.

Mest känd är Törnkvist för den inblick hon gett oss i Södertäljes undre värld. I boken Följ fucking order – Liv och död i skuggan av Södertäljemaffian beskriver hon tiden före och efter gängmorden i Södertälje 2009 och 2010, och ger en målande bild genom att låta både offer och förövare komma till tals. Vittnena lever nu på hemlig ort, men några vågar träffa henne och berätta hur det gick till när den organiserade brottsligheten tog över vissa delar av den vanliga, svenska småstaden Södertälje. Anstiftaren till morden träffar hon öga mot öga i fängelset.

Törnkvist fick själv uppleva Södertälje-nätverkets räckvidd när hon blev hotad till livet och tvingades leva gömd under en period. Till följd av det vågade hennes förlag inte ge ut boken, trots att hon själv var beredd att ta risken. Efter långa förhandlingar gavs den istället ut av Mondial förlag.

Vi kommer säkert att få se mer av Ann Törnkvist i framtiden. Hösten 2018 fick hon stiftelsen Grävfondens utbildningsstipendium som kommer att ge henne tre månaders utbildningspraktik vid journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project i Sarajevo. I det längre perspektivet vill hon följa pengarna till toppen av de kriminella nätverken.

Som titeln avslöjar innehåller Följ fucking order en spännande blandning av olika kulturer och språk. Törnkvist använde svenska, engelska, franska och stapplande arabiska i arbetet med intervjuerna. Boken skrev hon sedan på svenska. Slutligen behövde hon efter bokens utgivning beskriva handlingen och den svenska kulturen på engelska för internationell press.

I april får SFÖ en unik chans att höra Ann Törnkvist berätta hur det gick till bakom kulisserna under arbetet med boken då hon besöker oss på konferensen i Södertälje.

SAMMA FÖRFATTARE +