SFÖ-konferens 2019

100 skäl att älska Södertälje

8 mar, 2019

Vår förenings konferens blir till i denna charmiga småstad 5-7 april 2019.

Kringelstaden i centrum. Kringelstaden i centrum./ Foto: Pontus Orre.

Vatten. Kultur. Natur. Kontraster. Södertälje har så mycket mer att erbjuda än industrierna och de oändliga upplagen av importbilar i hamnen, som i stort sett är det enda man ser från tåget på vägen till eller från Stockholm. Bakom asfalt och betong döljer sig en charmig småstad med kullerstensgator och vackra gamla byggnader. Mitt i centrum, och alldeles intill vårt konferenshotell, ligger sjön Maren som ger stadskärnan en alldeles särskild karaktär. Vid förra sekelskiftet var Södertälje en populär badort, och flera utsmyckade träbyggnader från den tiden finns fortfarande kvar. En av dem är det vackra Badhotellet, byggt 1899.

Friluftsmuseum
Högt uppe på det som förr kallades Amerikaberget i västra Södertälje ligger friluftsmuseet Torekällberget. Här finns gamla fina kulturmiljöer bevarade, liksom många olika djur av svenska lantraser som linderödssvin, gotlandsruss och – håll i er – jämtget.

Torekällberget har också gott om träd och blommor, en fin damm, lusthus, handelsbod, bageri, ett värdshus och en väderkvarn. I bageriet kan man köpa äkta gammaldags Södertäljekringlor – bakverket som har gett upphov till smeknamnet Kringelstaden.

Tom Tits Experiment
Ett av Södertäljes stora dragplåster, inte minst för barnfamiljer, är vetenskapsmuseet Tom Tits Experiment, där vi kommer att hålla till för årets fredagsnöje. På fyra våningsplan presenteras experiment som lockar oss att lära oss mer om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Besökarna får själva prova alla experiment, och det krävs inga förkunskaper. Många sinnen tas i bruk och en hel del experiment upplever man helt enkelt med kroppen. Testa till exempel vad som händer när du svänger dig i ”Jojon”, reglerar vindstyrkan i ”Stormen” eller tar en åktur i industriroboten ”Robocoaster”!

Bloggtips
Som synes finns det en hel del att upptäcka i Södertälje för den som har tid över före eller efter konferensen – eller blir sugen på ett återbesök. På kommunalrådet Boel Godners blogg hittar du 100 skäl att älska Södertälje. Boel kommer även till konferensen för att hälsa oss välkomna till Södertälje och berätta om staden.

SAMMA FÖRFATTARE +